Index Vakbarát Hírportál

Az NDK-ban lecserélnék a német himnuszt, 30 év alatt sem barátkoztak meg vele

2019. május 12., vasárnap 13:43

A türingiai miniszterelnök szerint Németországnak új himnuszra van szüksége, a jelenlegi ugyanis őt még mindig a náci időkre emlékezteti, a keletnémeteknek különben sem volt lehetősége érdemben beleszólni a himnuszkérdésbe a német egység megvalósulása után.

Az 1990-es újraegyesítés előtt az NDK-hoz tartozó Türingiát öt éve vezető Bodo Ramelow egy interjúban hozta elő újra a himnusz kérdését, komoly kommenthullámot keltve a megszólalásával. Szerinte a volt Kelet-Németországban sok ember még mindig nem énekli a német himnuszt, ezért helyette egy valóban közös nemzeti himnuszt kellene választani.

Ramelow a főleg a volt NDK-ban erős Die Linkéhez tartozik. Himnuszkritikája után szóvivője útján Merkel is megszólalt, azt hangsúlyozva, hogy a (szintén az NDK-ban felnövő) kancellárnak semmi baja a himnusszal, annak „a zenéjét és a szövegét is nagyon szépnek találja”. Más keletnémet tartományi vezetők szintén kiálltak a mostani himnusz mellett, a Szászországot irányító jobboldali Michael Kretschmer például arról beszélt, hogy az a bársonyos forradalomra, a német egységre és Helmut Kohl történelmi szerepére emlékezteti.

A német himnusz zenéjét Haydn szerezte (eredetileg az osztrák császárság himnusza volt), a szöveg pedig Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1841-es versének harmadik strófája. Az első kettőt, benne a „Németország mindenek felett” sorral 1945-ben kivették, a harmadik megmaradt az NSZK himnuszának, de a zene a volt NDK-ban többeket így is a harmincas évek náci felvonulásaira emlékezteti. 

1989-90-ben az NDK-ból indult egy kampány, hogy Bertold Brecht Kinderhymne című verse legyen inkább az újraegyesülő ország himnusza, ebből azonban nem lett semmi.

A német himnusz 1945 előtti teljes formája:

 A volt NDK himnusza:

 Végül a Brecht-féle Kinderhymne egyik feldolgozása:

(Borítókép: I. világhábprús német propagandaképeslap a a német himnusz azóta törölt soraival. Kép: Galerie Bilderwelt/Getty Images Hungary)

Rovatok