Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől lehet szavazni a külképviseleteken

2019. május 12., vasárnap 10:35 | aznap frissítve

A sem magyarországi, sem más uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le levélszavazataikat az EP-választásra a külképviseleteken. Három határon túli településen hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat, írja az MTI. 

Az idei európai parlamenti választás újdonsága, hogy regisztráció után szavazhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük. Ők levélben adhatják le szavazatukat. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak május 2-áig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak a május 26-i EP-választáson.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, hogyan akarják megkapni a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. 

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől tehetik meg  az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék,  Kijev, Lendva), vagy a kijelölt, határ menti településeken (Battonya, Beregsurány, Biharkeresztes, Bódvaszilas, Csengersima, Fehérgyarmat, Kőszeg, Létavértes, Letenye, Letkés, Makó, Nagylak, Nyírábrány, Nyírlugos, Putnok, Rajka, Rédics, Tiszabecs, Tompa, Tornyosnémeti, Vámosszabadi, Záhony).

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán, ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-től 24-ig munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között tartanak nyitva. Van azonban három külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat: Szabadkán, Beregszászon és Ungváron, ezen a három külképviseleten május 25-én is fel lehet venni a levélcsomagot.

 

Rovatok