Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán szerint Soros áll a magyar kormányt bíráló republikánusok mögött is

2019. május 12., vasárnap 11:50

Kovács Zoltán szerint nyilvánvaló, hogy Soros György áll az Orbán látogatása előtt a magyar demokrácia állapotáért aggódó amerikai szenátorok mögött. A kétpárti tiltakozás két demokrata és két republikánus szenátor nevéhez fűződik, kormánypárti részről James E. Risch és Marco Rubio tiltakoznak Orbán ellen. A szenátorok levelükben arra kérik Trumpot, hogy tegye szóvá Orbánnak „a magyarországi demokrácia egyre romló helyzetét” és annak az amerikai érdekekre kifejtett hatását Közép-Európában. 

Teljesen nyilvánvaló, hogy olyan amerikai képviselők véleményéről van szó, akik kampányát valamilyen formában Soros György, illetve szervezetei finanszírozták

– reagált az RTL Klubban nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárként. Kovács Zoltán. „Én attól tartok, hogy itt egyértelműen egy bevándorláspárti megnyilatkozásról van szó” – válaszolta Kovács a kérdésre, hogy talán Soros szervezeteitől függetlenül gondolkodnak így Magyarországról a szenátorok.

Ugyanezzel az érvvel igyekezett gyengíteni az amerikai támadást Lomnici Zoltán is, aki arról beszélt például a Demokratának, hogy mindegyik szenátor hiteltelen: „Ez kicsit olyan, mintha adóügyekben a vonatkozó amerikai hatóság az egyébként adócsalásért elítélt Al Caponéra hivatkozva bírálná hazánkat.” A két demokratáról Lomnici azt mondta, hogy Menendez minimálisan 680 ezer dollár, Shaheen pedig cirka 525 ezer dollár támogatásban részesülhetett Soroshoz köthető szervezetektől.

A Fidesz kommunikációjának inkább a republikánusok tiltakozása okozhat pártpolitikai okokból gondot, náluk kisebb finanszírozási gyanúkat vetettek fel, hogy hiteltelenítsék őket. A Soros-szervezetek támogatásának hangoztatása azért nehéz az ő esetükben, mert a kétpárti tiltakozás olyan, kifejezetten republikánus háttérszervezetekre és think tankekre hivatkozik, mint a Heritage Foundation és a Cato Institute:

Magyarországon a szabadságjogok tekintetében folyamatos leépülés tapasztalható, hanyatlik a jogállamiság és romlik a kormányzás minősége szinte minden mutató alapján, többek között a Heritage Foundation, a Cato Institute és a Világbank szerint is. A Heritage Foundation gazdasági szabadságot mérő indexe a tulajdonhoz való jogot a „többnyire nem szabad” kategóriába helyezi. A Freedom House nemrégiben „csak részben szabad” kategóriába minősítette vissza Magyarországot, elsőként az EU tagországok és a posztkommunista országok közül

– írják.

Donald Trump hétfőn fogadja munkalátogatáson Orbán Viktort, ami jelentős siker a magyar külügynek. Kilátásban van egy komolyabb hadügyi megállapodás, a találkozó tényét a magyar kormány a migrációellenes erők nemzetközi szövetségeként tálalja.

Rovatok