Index Vakbarát Hírportál

Megrohamozták a parlamentet, Molotov-koktélokkal támadtak a tüntetők Albániában

2019. május 12., vasárnap 10:06

Több ezer ellenzéki tüntető követelte szombaton Tiranában az albán kormány lemondását, a demonstrálók egy része megrohamozta a parlamentet, majd a fő kormányépületnél összecsapott a rendőrökkel, Molotov-koktélokat, füstbombákat, petárdákat dobálva a rendőrökre.  A hatóságok könnygázzal oszlatták a kordont áttörő tömeget – írja a Deutsche Welle.

Három hónapja tartanak az Edi Rama kormányfő lemondását követelő tüntetések Albániában, az ellenzéki vezérek által is fűtött tiltakozók választási csalással és korrupcióval vádolják a hat éve a posztján lévő miniszterelnököt. Szerintük Rama 2017-ben csalással nyerte el a második mandátumát, a jobbközép kereszténydemokrata ellenzék a lemondását és egy átmeneti ügyvezető kormány felállítását követeli.

A szombati tüntetések az eddigieknél is erőteljesebbek voltak, a tüntetők előbb a parlament, majd a kormány székházánál csaptak össze a rendőrökkel, felgyújtottak egy autót és pirotechnikai eszközöket használtak. A rendőrökkel való összecsapásokban a hatóságok szerint öt rendőr sebesült meg, az ellenzék pedig, akiktől a hatalom az erőszakos tüntetők kiemelését követelik, 13 demonstráló sérüléseiről beszél.

Albániában jövő hónapban lesznek az önkormányzati választások, az ellenzék azonban bojkottal fenyeget. Rama tagadja, hogy bármit elkövetett volna, a Nyugat pedig inkább őt támogatja: az amerikai nagykövetség most is az ellenzéket szólította fel, hogy vegyenek részt a választásokon, és figyelmeztetett, hogy felelősségük van a tömeg lenyugtatásában.

Rovatok