Index Vakbarát Hírportál

A németek tartanak tőle, hogy Oroszország befolyásolni akarja az EP-választásokat

2019. május 13., hétfő 17:12 | aznap frissítve

Angela Merkel szóvivője arról beszélt hétfőn, hogy fokozott éberséggel figyelik az esetleges arra irányuló orosz kísérleteket, hogy az interneten keresztül befolyásolni próbálják az EP-választások eredményét, számolt be a thelocal.de

Steffen Seibert szóvivő elmondta, hogy nem alaptalan a fokozott óvatosság, és figyelik a nemzetközi hírforrásokat, köztük az oroszokat is. Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa már korábban arra figyelmeztetett, hogy az oroszok álhírekkel és manipulációs kampányokkal próbálhatják befolyásolni a májusi választások eredményét. 

A New York Times beszámolója szerint például a szélsőjobboldali német AfD kapott jelentős támogatást az orosz kormánypárti médiában és nem hivatalos oroszbarát oldalakon. Az újság egy korábbi FBI elemzőre hivatkozva azt írta, hogy az oroszok párhuzamosan tüzelik a baloldali, fasisztaellenes csoportokat is, például AfD ellenes tüntetéseket népszerűsítenek, hogy erősítsék a széthúzást, és zavart keltsenek. 

A német DPA hírügynökség arról is beszámolt, hogy az EU kiemelten figyeli az esetleges orosz beavatkozási kísérleteket, amelyeknek az a célja, hogy az EU-szkeptikus és oroszbarát politikai erőknek kedvezzenek. 

Rovatok