Index Vakbarát Hírportál

Nem biztos, hogy bejut az EP-be az RMDSZ

2019. május 13., hétfő 15:45

Jelentősen megnőtt Romániában egy friss közvélemény-kutatás szerint azon választók aránya, akik biztosra ígérik, hogy leadják szavazatukat az európai parlamenti választáson. A felmérés az RMDSZ támogatottságát az ötszázalékos bejutási küszöb alatt méri, írja az MTI.

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet április 12. és május 3. között készült, hétfőn közzétett felmérése szerint már a megkérdezettek 39,2 százaléka ígérte biztosan, és további mintegy 31 százaléka nevezte valószínűnek, hogy leadja voksát a május 26-i EP-választáson. A felmérés készítői az EP-választás napjára kiírt korrupcióellenes népszavazással hozta összefüggésbe a látványos változást. 

Az INSCOP ellenzéki győzelmet jósol: a biztos pártválasztók 27,6 százaléka az Európai Néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártra (PNL) szavazna, miközben a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Pártra (PSD) a pártválasztók 25,5 százaléka voksolna.

A szintén ellenzéki, Dacian Ciolos volt kormányfő által létrehozott USR-PLUS pártszövetségre a megkérdezettek 16,5 százaléka, a kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjára, az ALDE-ra 9,2 százalékuk voksolna. Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 9,1 százalékkal.

A háromszázalékos hibahatárral készült új INSCOP-felmérés most már csak 4,8 százalékos eredményt jósol az RMDSZ jelöltlistájának. Március elején még 5,1 százalékot mértek nekik.

Arról, hogy a közvélemény-kutatások szerint a mostaninál biztosan kevesebb erdélyi és felvidéki magyar politikus jut be a következő Európai Parlamentbe, ebben a cikkünkben írtunk:

Rovatok