Index Vakbarát Hírportál

Magyar bevándorlóknak is nyomják a bevándorlóellenes kormánypropagandát Ausztráliában

2019. május 14., kedd 10:32 | aznap frissítve

A Nyugat-Ausztráliában élő magyaroknak szóló havi értesítő májusi számának ingyenes verziójában megjelent egy egész oldalas tájékoztató arról, hogy hogyan tudnak szavazni az ausztráliai magyarok a 2019-es európai parlamenti választáson, hívta fel a figyelmünket egy olvasó. 

Ebben még nem lenne semmi meglepő, hiszen ez elvileg azt segíti, hogy aki Ausztrália ezen részén akar szavazni levélben, az ismerje a technikai részleteket: hol kell regisztrálni, hogyan kell szavazni, és így tovább. 

Csakhogy a teljesen általános tájékoztató szövegbe valahogy belekerült az alábbi bekezdés is, ami nemcsak szavazásra buzdít, de összefoglalja azt is, hogy mi a Fidesz–KDNP álláspontja a választásokról és Európa jövőjéről:

Mindenki szavazata fontos, mert az EP-választások fogják meghatározni, hogy milyen irányt követ Európa a következő négy évben. A liberális-demokrata irányt követő ellenzéki pártok általában támogatják egy „Európai Egyesült Államok” kialakítását, melyet a nemzetállamok gyengítésével és a helyi lakosság bevándorlás útján történő felhígításával próbálják elérni. A FIDESZ-KDNP kormány párt viszont nem bevándorlással, hanem a magyar családok gyermekvállalási támogatásával kívánja elérni a lakosságcsökkenési problémákat. A különböző pártok részletes programjáról a www.választás.hu, illetve az adott pártok honlapjáról szerezhet további információt. Szerk. 

Ausztráliában élő olvasónk felháborodott ezen, hiszen úgy érezte: a fenti bekezdéssel a Perthi Magyar Értesítőt kiadó Nyugat-ausztráliai Magyar Egyesület – amely megítélése szerint „rendkívül jó kapcsolatot ápol a nagykövetséggel” – nyíltan kampányol a Fidesz–KDNP mellett. Ráadásul nevetségesnek tartotta azt, hogy az újság

bevándorlásellenes propagandát nyom egy bevándorlókból formált egyesületnek.

Az kétségtelen, hogy nem nehéz a havi értesítő fenti idézetét kormánypropagandaként olvasni. A legnagyobb probléma ugyanakkor ezzel a bekezdéssel épp az, hogy nem nyíltan foglal állást a kormánypárt mellett, hanem közérdekű információként tálalja azt. A szöveg ugyanis teljes egészében objektív tájékoztatóként pozicionálja magát, miközben kizárólag a kormánypártot nevezi meg, az összes ellenzéki párt programját pedig egy kalap alá véve ismerteti – nem mellesleg erősen a Fidesz–KDNP narratívája szerint.

Ön is külföldön élő magyar? Tapasztalt hasonlót?
Írja meg nekünk!

Megkerestük a Perthi Magyar Értesítő főszerkesztőjét, Schaffer Frigyest is, hogy megkérdezzük, hogyan kerülhetett bele az olvasónk által kifogásolt bekezdés a tájékoztató szövegébe.

Újságunk semmiképpen nem szándékozik befolyásolni a választókat, nem ajánlja senkinek, hogy melyik pártra szavazzon

– reagált az Index megkeresésére Schaffer, aki maga írta az EP-választásról szóló tájékoztatót.

A választási információt főleg a kormányportálról és a konzulátustól kapott anyagból állítottam össze, de a Duna World TV információját is használtam.

Schaffer ezenkívül azt is hangsúlyozta, hogy ő „társadalmi munkában” szerkeszti az újságot, és mivel havonta jelenik meg az értesítő, „nem lesz alkalom további választási információ kiadására”.

Olvasónk szerint az értesítő a nyugat-ausztráliai térség durván ötezer fős magyar közönségének szól, Schaffer azonban kérdésünkre azt mondta: csupán 200 előfizetője van a Perthi Magyar Híreknek, ezenfelül további 100 olvasóhoz juttatják el az ingyenes, rövidített verziót. (Az EP-választásokról szóló tájékoztatót mindkét változat tartalmazta.)

Schaffer Frigyes fontos figura a nyugat-ausztráliai magyar közösségben. Ő a perthi magyaroknak kiküldött értesítő főszerkesztője, 2011 és 2017 között ő volt az újságot kiadó egyesület elnöke, sőt az ausztrál külügyminisztérium honlapja szerint jelenleg ő a tiszteletbeli konzul is a térségben.

A korábban általa vezetett Nyugat-ausztráliai Magyar Egyesület működteti Perthben a Magyar Házat, ami azon túl, hogy magyar kulturális és hagyományőrző programoknak ad otthont, a kihelyezett konzuli ügyintézés helyszíne is. Perth 3000 kilométernyire van a legközelebbi nagykövetségtől. Itt évi egy kihelyezett fogadónap van a Nyugat-Ausztráliában élők magyaroknak, ha például új útlevelet szeretnének vagy egyéb adminisztrációs ügyeket intéznének.

Az ügyben többször megkerestük a magyar külügyminisztériumot is. Egyrészt szerettük volna megtudni, hogy Schaffer Frigyes tényleg tiszteletbeli konzulként működik-e Perthben (ugyanis a magyar külügy honlapja alapján Perthben jelenleg nincs tiszteletbeli konzul). Azt is megkérdeztük, hogy részesül-e bármiféle állami támogatásban a Nyugat-ausztráliai Magyar Egyesület és/vagy a Perthi Magyar Hírek.

Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy mit szólnak a Perthi Magyar Hírek májusi számában megjelent, EP-választásról szóló tájékoztató kritikus bekezdéséhez, és hogy a magyar állam milyen hivatalos formában tájékoztatja az Ausztráliában élő magyarokat az európai parlamenti választásokról.

A külügyminisztérium a cikk megjelenéséig nem reagált kérdéseinkre.

FRISSÍTÉS 13:45-kor: A cikkben korábban a  Nyugat-ausztráliai Magyar Egyesület jelenlegi elnökeként hivatkoztunk Schaffer Frigyesre, aki 2018. január elsején átadta az elnöki tisztséget Podgorska Henriettának, tehát jelenleg már nem elnök.

Rovatok