Index Vakbarát Hírportál

Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal

2019. május 14., kedd 21:28

Teherán nem akar háborút az Egyesült Államokkal a két ország közötti növekvő feszültség ellenére, jelentette ki kedden Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. 

Hamenei üzenetében, amelyet az állami televízió közölt, egyúttal megerősítette, hogy az iszlám köztársaság nem fog tárgyalni az Egyesült Államokkal egy újabb nukleáris megállapodásról.

Nem lesz semmiféle háború. Az iráni nép az ellenállás útját választotta" "Nem akarunk háborút, ahogy ők sem. Tudják, hogy nem áll érdekükben.

Irán és az Egyesült Államok között megnőtt a feszültség azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta az iszlám köztársasággal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Washington arra hivatkozott, hogy Teherán nem tett eleget a szankciók feloldásáért cserébe vállalt kötelezettségeinek. A megállapodás betartását felügyelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint viszont Irán betartja a megállapodást.

Az iszlám köztársaság a múlt héten leszögezte: nem fog eleget tenni a szerződés rá eső részének, ha az atomalku fennmaradását támogató európai aláírók nem enyhítik valahogy az olajipart és a bankszektort sújtó szankciókat.

    

Rovatok