Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay: Azt kérdezték tőlünk Washingtonban, bízhatnak-e Orbánban

2019. május 14., kedd 11:22

Mielőtt Donald Trump fogadta volna Orbán Viktort, az amerikai külügy meghívására Márki-Zay Péter és Kész Zoltán is tárgyalt Washingtonban. A két ellenzéki politikus a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MM) vezetőjeként részt vett a German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén, találkoztak a Helsinki Bizottsággal, és meghívták őket a külügyminisztériumba is. Mindeközben az utcán összefutottak Habony Árpáddal és Lánczi Tamással.

Az már az MM Facebook-oldaláról kiderült, hogy Márki-Zay és Kész elsősorban az orosz kémbank és a növekvő orosz befolyás miatt fejezte ki aggodalmát az amerikai kormány külügyi képviselőinek. Most Márki-Zay a 168 Órának azonban azt mondta: 

Tárgyalópartnereink arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy azt be is tartja.

Hódmezővásárhely polgármestere erre azt válaszolta, hogy látta a fideszeseket a KISZ-től a Liberális Internacionálén és a konzervatív időszakon át egy szélsőjobboldali korszakba lépni. Ráadásul a bevándorlásellenes gyűlöletkampány mellett nyolcvanezer migránst, köztük körözött terroristákat, orosz bűnözőket engedtek be az országba. Ez alapján nem tudja garantálni, hogy Orbán Viktor betartja az ígéretét. Szerinte ha a magyar miniszterelnök csatlakozik bármilyen megállapodáshoz, kétséges, hogy végül nem az orosz érdekeket követi-e.

Márki-Zay szerint az amerikai fél csak tájékozódni akart, de a

a külügyesek kérdéseiből lehetett érezni az aggodalmukat az Oroszországhoz és Kínához való közeledésünk miatt, és az érdekelte őket, hogy Magyarország mennyire lojális a nyugati világgal szemben.

Márki-Zay úgy véli, hogy Orbán–Trump-találkozó igazi célja egy komoly fegyvervásárlás lehet, ami elnavigálja Magyarországot az oroszok öleléséből.

A két ellenzéki politikus a tárgyalásokon arra kérte az amerikaiakat, hogy segítsék az ellenzék munkáját, járuljanak hozzá az ellenzéki vezetésű városokban a beruházások növeléséhez, a szabad sajtó támogatásához, például indítsák újra a Szabad Európa Rádió magyar adását.

Magyar idő szerint kedd hajnalban Márki-Zay és Kész Zoltán ismét tárgyalt a külügy képviselőivel, szerintük ez azt mutatja, hogy nagy az érdeklődés a magyar helyzet iránt. Majd találkoznak republikánus és demokrata kongresszusi képviselőkkel, szenátorokkal és a magyar diaszpóra képviselőivel is.

Rovatok