Index Vakbarát Hírportál

A Fehér Ház nem kér az Orbán látogatása miatt kapott kritikákból

2019. május 15., szerda 00:02

A Fehér Ház elutasította azokat a kritikákat, amelyeket Donald Trump kabinetje Orbán Viktor washingtoni látogatása miatt kapott, többek között különböző emberjogi aktivistáktól, illetve az amerikai kongresszus tagjaitól.

Egy név nélkül nyilatkozó tisztviselő a Yahoo Newsnak kifejtette: csupán az a tény, hogy Trump és Orbán hétfőn találkozott egymással, még nem jelenti azt, hogy az amerikai elnök a magyar miniszterelnök bevándorlásellenes politikája mellé állt volna.

"Magyarország egy NATO-szövetséges, az Egyesült Államok kormánya pedig elkötelezett aziránt, hogy megerősítse szövetségét Közép-Európa országaival, így Magyarországgal is, ahonnan 15 éve nem fogadtak a Fehér Házban senkit" – mondta a tisztviselő az Orbán-látogatás kapcsán.

3 percben Trump és Orbán sajtótájékoztatója

A Human Rights Watch (Emberi Jogi Figyelő) washingtoni igazgatója, Sarah Margon a két vezető találkozója kapcsán kifejtette: a Fidesz bevándorlásellenes, xenofób politikája miatt Európa országai közül Magyarországon az egyik legaggasztóbb a helyzet, Orbán pártja pedig egy szélsőjobboldali összefogás létrejöttét támogatja a közelgő európai parlamenti választásokon, ezért nem tartja helyesnek, hogy Trump a Fehér Házban jópofizott a magyar miniszterelnökkel.

Ám a neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint abból, hogy Trump és Orbán mosolyogva mutatkozott a nyilvánosság előtt, még semmire nem lehet következtetni, az Egyesült Államok Magyarországhoz fűződő viszonya jóval összetettebb ennél.

Az Egyesült Államok nem fél kifejezni aggodalmait a szövetségeseinek, de ezt nem a sajtón keresztül üzengetve, hanem diplomáciai csatornákon teszi

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor hétfőn a Fehér Házban találkozott Donald Trumppal, akivel négyszemközti megbeszélést folytatott, ami után az Ovális Irodában sajtótájékoztatót tartottak. Trump azt mondta, hogy Orbán hozzá hasonlóan „egy kicsit ellentmondásos személyiség", de ezzel nincsen gond, szerinte jó munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot.

Rovatok