Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a helsingborgi támadás feltételezett gyanúsítottját

2019. május 15., szerda 13:19 | aznap frissítve

Őrizetbe vettek egy körözött férfit a dél-svédországi Helsingborgban elkövetett késes támadással összefüggésben - közölte a helyi rendőrség szerdán. A férfit kedd éjjel fogták el a szomszédos Dániában - tette hozzá Peter Kjallkvist rendőrségi szóvivő.

A hatóságok gyilkossági kísérletként kezelik a helsingborgi támadást, de a gyanúsított indítéka egyelőre tisztázatlan. Az áldozat egy hatvanas éveiben járó nő, a helyi zsidó közösség aktív tagja és szervezetének titkára. Kedd reggel támadták meg, miközben munkába tartott - írta az MTI. 

A helsingborgi és a malmöi zsidó közösség vezetése hatósági értesülésekre hivatkozva elmondta: semmi nem utal arra, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt volna. A rendőrség fokozott erőkkel van jelen Helsingborg zsidó negyedében, de nem tud róla, hogy veszély fenyegetné a közösséget. A város zsidó közössége alig száz tagot számlál.

Reuven Rivlin izraeli államfő elítélte a támadást, és közleményében azt írta: az eset újra felhívta a figyelmet arra, hogy "a holokauszt távolodó emlékképe nem fogja megvédeni a ma élő zsidó közösségeket". "Minden erőnkkel küzdeni fogunk az antiszemitizmus ellen, és felszólalunk az ilyen rettenetes incidensek ellen" - szögezte le Rivlin.

Az izraeli külügyminisztérium korábbi információi szerint az elkövető egy muzulmán férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg. Az izraeli külügyi tárca jelezte: diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

A Jewish Telegraph Agency (JTA) ugyanakkor a Helsingborgs Dagblad című újság nem azonosított forrásból származó értesülésére hivatkozva azt írta, hogy az elkövető vélhetően elmezavarban szenved, áldozatát pedig véletlenszerűen választotta ki.

Rovatok