Index Vakbarát Hírportál

May: Nem vagyunk hajlandóak fizetni azért, hogy hozzáférjünk az unió piacához.

2019. május 15., szerda 17:27

Theresa May szerint a brit kormány célja továbbra is az, hogy a brexit után szabadkereskedelmi megállapodásra jusson az Európai Unióval, de nem hajlandó fizetni azért, hogy hozzáférjen az Európai Unió piacához, írta az MTI.

May úgy fogalmazott: London véget vet az unión belüli szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének, visszaszerzi a teljes ellenőrzést bevándorlási politikája felett, nem folyósít "további hatalmas összegeket" az EU költségvetésébe, és nem fizet azért, hogy hozzáférjen az uniós piachoz.

Theresa May ezzel kimondatlanul ugyan, de gyakorlatilag cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a Munkáspárttal folyó tárgyalásokon kompromisszumos lehetőségként felmerült volna a formális vámunió fenntartása az EU-val. Ehhez ugyanis az Európai Unió feltételként szabhatja, hogy London továbbra is járuljon hozzá az uniós költségvetéshez. A kormányfő hozzátette ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia "elmélyült, különleges" viszonyt akar fenntartani az EU-val, és ennek jegyében átfogó szabadkereskedelmi és vámjogi megállapodásra törekszik az unióval.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de a brexit-megállapodás sorozatos alsóházi visszautasításai nyomán Theresa May kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását. Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a jövő heti európai parlamenti választásokon. A brit EP-választást jövő csütörtökön tartják.

A londoni miniszterelnöki hivatal kedd este bejelentette ugyanakkor, hogy a kormány június első teljes hetében az alsóház elé terjeszti a brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet. A Downing Street szóvivője szerint ez alapvető fontosságú, ha az Egyesült Királyság még a július végén kezdődő nyári parlamenti szünet előtt ki akar lépni az Európai Unióból.

Rovatok