Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó a CNN-en fake newsozott és hazugságozott

2019. május 15., szerda 14:11

Barátságos és nyugodt hangulatú volt Trump és Orbán találkozója, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a CNN-en, hozzátéve, hogy nem lepődtek meg ezen, mert a két vezető hasonlóképp közelíti meg a főbb világgazdasági dilemmákat, úgyhogy várható volt, hogy az illegális migráció, a terror elleni küzdelem és a keresztény közösségek védelme terítékre kerüljön. 

A riporter erre azt kérdezte, hogy miért és kitől kell védeni Európában a keresztény közösségeket, mire Szijjártó azt felelte, hogy ő a világ keresztény közösségeiről beszélt, majd részletesen elmondta a Hungary Helps programot.

A riporter itt azt vetette közbe, hogy amikor Orbán a keresztények védelmét említette, akkor Trump azt felelte, hogy jó munka volt a Fal, a migránsok elleni védelem eszközeként 2015-ben, vagyis mégis Európáról van szó.

Szijjártó elővette a magyarok által már jól ismert mondatokat arról, hogy jogunk van eldönteni, hogy kivel akarunk együtt élni, és átkötött arra, hogy Európa keresztény kontinens, fontos dolog védeni a keresztény örökséget, hitet. Ezt pedig a migráció és a szekularizmus veszélyezteti. Sőt, mondta Szijjártó, a migráció miatt a kontinens nyugati részén antiszemitizmus is kialakult.

Szijjártót a műsorvezető szembesítette azzal, hogy több amerikai politikus a találkozó lemondását kérte Trumptól Orbán antiszemitizmusa, Putyin-barátsága, a médiaszabadság elnyomása miatt. Szíjjártó erre: 

Ezek hazugságok. Hazugságok az ország és hazugságok a kormányfő ellen.

A külügyminiszter azzal érvelt, hogy három szabad választást nyert a Fidesz, ezt tiszteletben kellene tartani. Ami az antiszemitizmust illeti, büszkék vagyunk arra, amit elértünk az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mondta Szijjártó.

Na de önök az anti-Soros ország, mondta a riporter, Szijjártó pedig azzal vágott vissza, hogy "ennek semmi köze Soros vallásához". Szerinte csak máshogy látja a dolgokat a kormány és Soros, Soros előjött a stratégiájával a kormány ellen, amire reagálnia kellett a kormányzatnak, de a valláshoz ehhez semmi köze.

Zárásként pedig arról beszéltek, hogy Steve Bannon azt mondta Orbánra, hogy ő a Trump előtti Trump, Bannon, aki éppen Európában próbálja egyesíteni az antiglobalizációs erőket. 

A válasz erre az volt, hogy az amerikai emberek döntését tiszteletben tartjuk, hogy Trumpot választották meg. "Nem voltunk részesei az európai nemzetközi médiahisztériának és -nyomásnak a megválasztása után, illetve mi is a nemzetközi média nyomása alatt vagyunk, valószínű ezért is érti meg egymást jól a két vezető.

Rovatok