Index Vakbarát Hírportál

Titkos tárgyalásokat kezdhetett a venezuelai kormány és az ellenzék

2019. május 16., csütörtök 11:04

Norvégiában folytatnak „béketárgyalásokat" a venezuelai kormány és az ellenzék képviselői, erősítette meg az NRK közszolgálati norvég rádió és televízió. A zárt ajtók mögött folyó tárgyalások a héten kezdődtek, és várhatóan csütörtökön véget is érnek. Részletek egyelőre nem ismertek.

Az NRK értesülései szerint a kormány küldöttségében részt vett a megbeszéléseken Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter és Héctor Rodríguez, az észak-venezuelai Miranda állam kormányzója is. A kormány részéről Nicolás Maduro elnök nem erősítette meg a tárgyalás hírét, viszont egy tévébeszédében kijelentette, hogy Jorge Rodríguez nagyon fontos küldetést teljesít külföldön.

Juan Guaidó, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé kikiáltó politikus támogatói közül megjelent Stalin Gonzales, a dél-amerikai ország parlamentjének korábbi alelnöke is. Az ellenzéki többségű venezuelai parlament több tagja névtelenséget kérve azt mondta, hogy a szemben álló feleket egy norvég csoport hívta meg tárgyalásra.

A norvég külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt, írja az MTI.

Juan Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela elnökének, köztük az Egyesült Államok is. Norvégia tartózkodóbb volt: noha hivatalosan nem ismerte el Guaidót, szabad választások megtartására szólította fel Caracast. Elemzők szerint éppen a norvég kormány óvatos álláspontja miatt választhatták Oslót a tárgyalások helyszínéül.

Az év elején Ine Marie Eriksen Soreide norvég külügyminiszter már bejelentette: országa kész közvetíteni Maduro és Guaidó támogatói között.

Guaidó április végén hívta újra az utcára híveit, továbbá felszólította a katonaságot, csatlakozzanak hozzá, kijelentve: elkezdődött Nicolás Maduro „hatalombitorló" venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza.

Felhívását demonstrációk és a rendőrséggel való kisebb összecsapások követték, ám a tüntetéseket hamar elfojtották, Maduro pedig később bejelentette, hogy puccskísérletet hiúsítottak meg.

A venezuelai válság alapjait  itt beszéltük át részletesen :

Rovatok