Index Vakbarát Hírportál

A brit Munkáspárt felmondta a brexitügyi megállapodást

2019. május 17., péntek 12:34

Felmondta a brit Munkáspárt a konzervatív párti kormánnyal áprilisban kezdett tárgyalásokat a brit EU-tagság megszűnésének (azaz a brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról – tudatta Theresa May miniszterelnökkel pénteki levelében Jeremy Corbyn, a Labour vezetője.

Az együttműködés érdekében kezdeményezett tárgyalások annak az áldatlan állapotnak akartak véget vetni, hogy a parlament alsóházában egész egyszerűen semmilyen terv mögé nem állt kellő többség, és félő volt, hogy a britek mindenféle megállapodás nélkül, tulajdonképpen kisodródnak az unióból.

Miután a háromszor megbukott tervezeteknek nemcsak a munkáspárti ellenzék volt a kerékkötője, hanem a konzervatívok keményvonalas brexitpárti szárnya is, ezért próbált May a szokványos frakciókeretek közül kimozdulni. Ezzel a lépéssel viszont csak újabb konfliktusokat kavart, a brexitpártiak még jobban megharagudtak rá amiatt, hogy szóba áll a vörösökkel, az uniópártiak pedig már nem parlamenti megoldásban gondolkoznak, hanem egy új referendum kiírásában.

Nagy-Britannia távozása egyébként – az uniós halasztást követően – október 31-re van kiírva, de mivel May szándékai szerint addigra már távozik pártja és kormánya éléről, ezért az új vezetővel  – még akkor is, ha nem Boris Johnson lesz az – új bizonytalansági tényezőkkel lehet számolni.

(CNN)

Rovatok