Index Vakbarát Hírportál

Fel akarták oszlatni az ukrán parlamentet, erre megszűnt a koalíció

2019. május 17., péntek 08:38

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök kezdeményezni fogja a parlament feloszlatását – közölte pénteken tanácsadója, Dmitro Razumkov.

Zelenszkij természetesen kezdeményezni fogja a Rada (parlament) feloszlatását, mivel ehhez adott egy sor előfeltétel, a többi között a koalíció hiánya a parlamentben

– mondta Razumkov az 1+1 tévének adott interjújában.

Viszont nem sokkal ezután a kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front bejelentette, hogy pénteki hatállyal kilép a kormányzó koalícióból; az új koalíció megalakulására 30 nap áll rendelkezésre, és ez idő alatt nem oszlatható fel a parlament.

Makszim Burbak, a Népi Front frakcióvezetője a plenáris ülésen tett felszólalásában jelentette be képviselőcsoportja kilépését a koalícióból. Felszólította a frakciókat, hogy mihamarabb kezdjenek konzultációkat egy új koalíciós többség megalakításáról. 

Az ukrán parlament előző napon úgy határozott, hogy május 20-án lesz Zelenszkij ünnepélyes beiktatása a törvényhozás előtt. Az új államfő május 27-ig – legalább fél évvel a törvényhozás mandátumának lejárta előtt – dönthet arról, hogy feloszlatja-e idő előtt a jelenlegi parlamentet. Utána már nem lesz lehetősége erre, hanem ki kell várnia az október 27-én tartandó választást. 

Zelenszkij már a választási kampány idején sem zárta ki, hogy elnökké választása esetén előrehozott választások lesznek Ukrajnában.

Rovatok