Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump havi 500 illegális bevándorlót telepítene Floridába

2019. május 18., szombat 08:16

Éles visszhangot váltott ki több demokrata vezetésű városban, hogy Donald Trump a mexikói határ közeléből illegális menekülteket telepítene városaikba. Az elnök hajthatatlan. A városok azzal fenyegetőznek, hogy szükségállapotot hirdetnek. Feltéve persze, hogy nem kapnak egy kis pénzt.

Donald Trump amerikai elnök havonta 500 illegális bevándorlót tervez áttelepíteni a mexikói határról Florida demokrata párti politikusok által irányított városaiba, ahol addig maradnának, amíg menedékkérelmükről nem döntenek - írja az MTI.

Pénteken több floridai demokrata párti polgármester adott ki közleményt, amelyben értetlenségének adott hangot. Mark Bogen, Broward megye vezetője humanitárius válságot kiáltott. A demokrata párti politikus közölte, hogy ő és a szomszédos Palm Beach megye vezetője értesítést kapott a szövetségi kormányzattól. Tudatták velük, hogy pár napon belül megkezdik a heti 100-100 menekült átszállítását repülővel.

Bogen hangsúlyozta: nem állnak rendelkezésre menedékhelyek, sátrak, épületek a menekültek fogadására, nincs személyzet, aki vigyázzon rájuk, és nincs pénz az élelmezésükre sem.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a migránsok nagyarányú beáramlása rendkívüli mértékben megterheli a megye szociális szolgáltatóit. A megyei vezető vállalkozókhoz és nonprofit szervezetekhez fordult anyagi segítségért. Palm Beach megye seriffje sajtótájékoztatón számolt be arról: a miami központból értesítették, hogy a texasi El Paso határvidékéről mintegy 1000 menekült szállítanak Browardba és Palm Beachbe.

Ha túl sok embert hoznak ide, szükségállapotot is kihirdethetünk"

- hangsúlyozta Bernard. Florida több demokrata párti helyi törvényhozója is nyilvánosan hangot adott ellenérzéseinek.

Nevetséges ez az otromba politika, hogy leginkább demokrata párti megyékbe küldik a migránsokat"

- fogalmazott Gary Farmer szenátor.

Evan Jenne képviselő Donald Trump elnökre utalva leszögezte:

Hosszú ideje fenyegetőzött már ezzel, és biztos vagyok benne, hogy a szavazói azt gondolják, ez jó ötlet. De azért mi mindent meg fogunk tenni a bevándorlók megsegítéséért."

Vélhetően Donald Trump a "vegyétek és egyétek" elvet vallja, hiszen a menedékvárosok - amelyeket szinte kizárólag demokrata párti politikusok irányítanak - eddig az illegális bevándorlók feltétel nélküli és azonnali befogadását támogatták, és nem voltak hajlandóak együttműködni a szövetségi hatóságokkal a letartóztatásuk érdekében.

Természetesen az azonos politikai oldalon álló városok megsegítésének és az ellenfél által irányított települések megszívatásának haladó hagyománya itthon sem ismeretlen. Érdekes lenne az örök-fideszes Debrecen és a baloldal utolsó fellegvárának megmaradt Szeged fejlesztési forrásait összehasonlítani azzal, hogy éppen milyen színezetű kormányzás zajlott magyarországon.

(Borítókép: Illegális bevándorlókat állít meg egy amerikai határőr, miután átmentek a Mexikó és USA közötti kerítésen El Paso és Texas között 2019. május 15-én. Fotó: Jose Luis Gonzalez / Reuters)

Rovatok