Index Vakbarát Hírportál

Óvatosan Irán felett, mert egyszer már lelőttünk ott egy polgári gépet - szólt az USA

2019. május 18., szombat 08:39 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok figyelmeztette a világ légitársaságait a Perzsa-öböl fokozódó veszélyekre.

A Perzsa-öbölbeli veszélyekre figyelmeztették az arra közlekedő légitársaságokat szombaton amerikai diplomaták, és felhívták a figyelmet arra, hogy járataik téves azonosítás áldozataivá válhatnak az iráni-amerikai feszültségek közepette.

Az amerikai diplomáciai képviseletek az amerikai szövetségi légiforgalmi hatóság (FAA) figyelmezetését közvetítették, hangsúlyozva azokat a kockázatokat, amelyeket a jelenlegi feszült helyzet jelent a világ légi forgalmában létfontosságú szerepet betöltő régióra.

A jelzés egyben emlékeztetés arra az 1988-as tragédiára, amikor az amerikai flotta Vincennes nevű cirkálója a Perzsa(Arab-)öböl felett lelőtte az iráni légitársaság egyik óriásgépét, fedélzetén 290 emberrel. Az amerikai hadihajó kapitánya az iráni Airbust összetévesztette egy F-14-es típusú elfogó vadászgéppel. 

Vagyis röviden összefoglalva, az Egyesült Államok óva intette a világ légitársaságait Irántól, mert az Egyesült Államok egyszer lelőtt már arrafelé egy civil gépet.

Érdemes megfigyelni, hogy az egész közel-keleti térségben nagyon jellemző az éjszakai polgári közlekedés, és a katonailag veszélyesebb térségekben (például korábban ott, ahol az Iszlám Állam volt az úr) bevett gyakorlat volt, hogy a polgári légi közlekedés nem csökkentette a repülési magasságát, nehogy a kezdetleges harci erővel rendelkező terroristák lekapjanak egy gépet. Ez soha nem sikerült ugyan nekik (miközben Ukrajna felett erre volt példa), de elhihetjük, hogy Irak és Szíria egyes régióiban nem a szándékon múlt a sikertelenség.

Most persze Irán a public enemy number one megint, miközben a síita Irán valójában fenyegetőzései ellenére  eddig nem mért igazán pusztító csapást polgári célpontokra.

A térségbeli aggodalmak azt követően váltak ismét komollyá, hogy Irán bejelentette a 2015-ös atomalkuban vállalt egyes kötelezettségei teljesítésének korlátozását, a washingtoni Fehér Ház pedig hadihajókat és bombázó repülőgépeket vezényelt a régióba. Ennek oka egy feltételezett iráni fenyegetés, ami miatt az Egyesült Államok csökkentette a nélkülözhető követségi személyzet létszámát iraki diplomáciai képviseletén.

Az Egyesült Államok a térségben rendre váltogatja, hogy éppen sítákban (Irán, Hezbollah, Aszad) látja a nagyobb ellenséget, vagy szunnitákban (Al-Kaida, ISIS, Szaddam Huszein). Mostanában mindenesetre a szunnita gyűrűben nőnek a síiták állítólagos bűnei:

Rovatok