Index Vakbarát Hírportál

Idén rendezik az első Pride-ot Észak-Macedóniában

2019. május 20., hétfő 16:12

Még soha nem rendezték meg a meleg büszkeség napját Észak-Macedóniában (korábban: Macedónia), június 29-én tartják az elsőt Szkopjében.

"A meleg felvonulás az LGBTQ-emberek emberi jogainak megerősítésére, támogatására és védelmére irányuló tiltakozás formája lesz" - mondta Antonio Mihaljov aktivista hétfőn az észak-macedón Nemzeti Homofóbia- és Transzfóbiaellenes Hálózat sajtótájékoztatóján, írja a Balkan Insight.

A szervezők részéről Irena Cvetkovic arról tájékoztatta a sajtót, hogy a rendőrséggel együttműködésben igyekeznek a résztvevők biztonságát megőrizni.

Today our partners announced the first #SkopjePride Parade * June 29 in Skopje. We stand in solidarity with all #humanrights defenders and #LGBTI+ activists from North Macedonia and welcome you to join us in defending human rights, equality and justice. https://t.co/uoViXi12Dh pic.twitter.com/BxwWi9dl9g

— Civil Rights Defenders (@crdefenders) 2019. május 20.

A Balkán-térség országai közül Észak-Macedónia az egyik utolsó, ahol még nem tartottak Pride-ot. Komoly változást jelent ez a pár évvel ezelőtti melegjogi viszonyokhoz képest, az előző, 2017-ig regnáló konzervatív VMRO DPMNE kormánypárt idején ugyanis rendszeresek voltak a támadások egy szkopjei LMBTQ-központ ellen, és az aktivisták szerint a politikai erők igyekeztek eltussolni az ügyet.

Macedónia idén februárban vált hivatalosan Észak-Macedóniává. A macedón kormány akkor jelentette be, hogy a Görögországgal kötött megállapodás és az alkotmánymódosítás nyomán a névmódosítást.

Macedónia nevén 1991 óta folyt vita Görögország és a Jugoszláviából kivált Macedónia között. Sokáig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság futott az ország. Görögország északi tartományát Makedóniának hívják, ahol egyébként macedón kisebbség is él, és attól tartottak a görögök, hogy Macedónia területi követelésekkel léphet fel. A görögök emiatt blokkolták Macedónia euroatlanti integrációját. A névváltoztatás viszont már megnyitotta a diplomáciai tárgyalásokat. 

Rovatok