Index Vakbarát Hírportál

Irán négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését

2019. május 20., hétfő 19:12

Félhivatalos iráni hírügynökségek szerint négyszeresére növelte az alacsonyan dúsított urán termelését az iszlám köztársaság, írja az MTI.

Irán napokban bejelentette, hogy korlátozni fogja a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodásban vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését.

A Tasnim a natanzi urándúsító létesítmény egyik tisztségviselőjére hivatkozva adott hírt arról, hogy négyszer több 3,67 százalékosra dúsított uránt állítanak elő, amiről a Fars hírügynökség is beszámolt.

Az alacsonyan dúsított uránból 300 kilogrammot tárolhat Irán - az e fölötti mennyiséget exportálnia kellett -, a termelés növelése nyomán azonban a mennyisége meghaladhatja az előírtakat.

Irán a tudósítások szerint értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) az intézkedésről, amelyet egy évvel azt követően helyezett kilátásba május 8-án, hogy az Egyesült Államok kilépett az atomalkuból.

Miután az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump vasárnap Twitteren azt adta hírül a világnak, hogy "Ha Irán harcolni akar, az lesz Irán veszte!", az ország külügyminiszterer, Mohammad Javad  Zafir reagált az elnök szavaira. Szerinte Irán agresszorai már rég eltűntek, de az ország még mindig áll. "Próbálkozzon tisztelettel, mert működik" - írta Zafir, szintén a Twitterén. (BBC)

Rovatok