Index Vakbarát Hírportál

Egy áldozat özvegye 276 millió dollárra perli a Boeinget

2019. május 21., kedd 17:55 | aznap frissítve

Legalább 276 millió dollár (80 milliárd forint) kártérítésre perli a Boeing repülőgépgyártó vállalatot egy francia nő, akinek férje az Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 típusú gépének március 10-én történt katasztrófájában vesztette életét – közölte Nomaan Husain, a felperes amerikai ügyvédje Párizsban.

A kereset szerint a Boeing a pilótákkal nem ismertette megfelelően annak a szoftvernek a veszélyeit, amely a Boeing 737 MAX 8-as gépeken az átesést akadályozza meg. Az Ethiopian Airlines balesetet szenvedett járatán az állásszöget jelző érzékelő hibája miatt folyamatosan lefelé vitte a gép orrát. Abban a balesetben 157-en haltak meg

„A vállalati mohóság újfent előrébb helyezte a hasznot a biztonságnál tragikus következményekkel az emberek számára” – írta Husain. Az ügyvéd azt is közölte, a Boeing olyan érzékelő műszert használt, amit több mint kétszázszor kifogásoltak az amerikai szövetségi légiforgalmi hatóságnál (FAA).

Husain párizsi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ügyfele, Nadege Dubois-Seex 276 millió dollár kártérítést követel.

A szerencsétlenségben összesen 157-en vesztették életüket.

A Boeing a múlt héten jelentette be, hogy elvégezte az úgynevezett átesésvédelmi rendszer (MCAS) frissítését a Boeing 737 MAX gépeken, illetve egy ezzel kapcsolatos kiképzési terven dolgozik a pilóták számára.

A Boeing MAX típusú gépeket márciusban több országban kivonták a forgalomból.

Nem az etiópiai volt a Boeing MAX-ok első balesete, tavaly az indonéziai Lion Air gép zuhant le 189 emberrel, akkor is szoftverhibák miatt történt a katasztrófa.

Rovatok