Index Vakbarát Hírportál

Maduro most előrehozott választásokat javasol

2019. május 21., kedd 05:02

A parlamenti választások előrehozását ajánlotta ellenzékének Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök egy hétfői rendezvényen az MTI tudósítása szerint.

Van egy javaslatom az ellenzéknek: mérjük meg egymást szavazatokkal... rendezzünk előrehozott választást a nemzetgyűlésbe, hogy lássuk, ki kap több szavazatot, hogy lássuk, ki nyer

- mondta az elnök hívei előtt egy gyűlésen, amelyen Maduro újraválasztásának évfordulóját ünnepelték. Az ellenzéki jelöltek a választókra gyakorolt nyomás miatt illegitimnek nevezték a voksolást és a megismétlését követelték.

A parlamentben az ellenzéknek kétharmados többsége van, a mandátuma 2020-ig szól, de a legfelsőbb bíróság megnyirbálta hatásköreit, és 2016 óta minden általa elfogadott törvényt megvétózott. Maduro a nemzetgyűlés helyébe úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választatott meg, amely törvényalkotói hatáskörrel ruházta fel magát. Ebben a testületben az ellenzéknek nincs képviselője, mert bojkottálta a megválasztását.

Maduro azt nem árulta el, hogy mikor lenne az előrehozott parlamenti választás, ha az ellenzék elfogadja javaslatát.

Beszédében "nagyon pozitívnak" minősítette a kormány és az ellenzék kapcsolatfelvételét, amelyben Norvégia volt a közvetítő. A felek oslói találkozójának a célja az érdemi párbeszéd megkezdése.

Az ellenzék vezetője, a magát államfőnek nyilvánító Juan Guaidó elismerte, hogy van érintkezés a kormány és az ellenzék között, de szerinte a párbeszédnek egyetlen célja az lehet, hogy Maduro kormányzata távozzon a hatalomból.

A caracasi rendezvénnyel párhuzamosan az alkotmányozó nemzetgyűlés egy rendelettel 2020. december 31-ig kiterjesztette saját mandátumát.

Rovatok