Index Vakbarát Hírportál

New York partjainál elsüllyedt tankerből próbálják apránként leszívni az olajat

2019. május 21., kedd 00:03 | aznap frissítve

2 millió gallon (nagyjából 7,5 millió liternek megfelelő) olajat szállított a Coimbra hajó, amikor 1942-ben találat érte egy német tengeralattjáróból. 

A tanker közel 50 kilométerre süllyedt el a New York-i Long Island partjaitól, és egyike lett annak a 148 hajónak, amit a part mellett süllyesztettek el. A legénység 36 tagja meghalt a támadásban.

Évtizedeken át a tengerszint alatt 54 méterre volt, azonban 2015-ben olajfoltokat kezdtek észlelni a környéken. A szakrétők összehasonlították a környéken talált foltokat a Coimbra roncsaiban talált bombával, végül április vége óta egy szakértőkből álló csoport biztosította a környéket, hogy a folyást lelassítsák. 

Május 11-e óta több mint 235 ezer liter olajat sikerült a tankerhajóból a parti őrség jelentése szerint. A csapat vezetője szerint a munkálat az egyik legnagyobb kihívás volt munkássága során, ugyanis nagyjából naponta dől el, hogy milyen irányba halad a mentés, és nüanszonként haladnak, minden lépést a körülményekhez igazítva, alaposan megfontolva. 

(Sky News)

Rovatok