Index Vakbarát Hírportál

Elítélt bűnözők is utaztak a kitoloncolt afgánok között

2019. május 22., szerda 21:12

Kitoloncolt afgán menedékkérőket szállító repülőgép érkezett meg szerdán Düsseldorfból Kabulba. A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint ez volt a 24. csoportos kitelepítés 2016 decembere óta. Eddig összesen 589 embert küldtek vissza a német hatóságok Afganisztánba.

A szerdán kitoloncolt 24 afgán menedékkérő mindegyike férfi. Közülük 14-et különböző bűncselekmények miatt jogerősen elítéltek Németországban.

Mivel Afganisztánban jelenleg is harcok folynak a kormányellenes tálib mozgalom, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen, a kitoloncolásokkal sokan nem értene egyet Németországban.

Az ENSZ jelentése szerint az idei év első negyedében 581 civil halálos áldozata és 1192 civil sebesültje volt az afgán fegyveres konfliktusoknak. Ez a 2018-as év azonos időszakához képest ez 23 százalékos csökkenést jelent.

Az ENSZ ugyanakkor nemrégiben ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy május eleje, a Ramadán kezdete óta fokozódott az erőszak a térségben. A tálib mozgalom ugyanis figyelmen kívül hagyta a böjti hónapra vonatkozó fegyverszüneti felhívást.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító szélsőséges iszlamista mozgalom az ország jelentős részén komoly befolyással bír. A tálibok az Afganisztán területén lévő külföldi erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

Rovatok