Index Vakbarát Hírportál

Szülei használhatják fel a halott amerikai férfi spermáját

2019. május 22., szerda 18:01 | aznap frissítve

Az amerikai legfelsőbb bíróság kimondta, hogy szülei felhasználhatják a februárban elhunyt Peter Zhu lefagyasztott spermáját, hogy később béranya segítségével legyen unokájuk – írta meg az AP News.

A 21 éves férfi katonának tanult, februárban veszítette életét síelés közben. Zhu szervdonor volt, a szülők pedig fiuk halála után bírói engedéllyel fagyasztatták le a spermáját. Ez azért is volt fontos számukra, mert ő volt a család egyetlen fiúgyermeke, ami a kínai családokban fontos pozíció. Szülei szerint fiuk sok gyermeket szeretett volna. Ezt Zhu egyik kiképzőtisztje is tanúsította a bíróságon.

A legtöbb esetben az özvegyek szokták kérvényezni, hogy utólag felhasználhassák elhunyt férjük spermáját. Mivel ebben az esetben ezt a szülők kérvényezték – mégpedig úgy, hogy fiuk nem volt házas –, a procedúra alkalmazása morális kérdéseket vetett fel.  

A reprodukcióval foglalkozó amerikai orvostársaság tavaly etikai állásfoglalást adott ki az ilyen esetekre. Véleményük szerint a procedúra csak akkor indokolt, ha írásos dokumentum igazolja, hogy az elhunytnak ez volt az akarata. A testület szerint ennek hiányában – és ha az elhunytnak nincs őt túlélő házastársa – aggasztó az ilyen eljárás.

A bírói döntés értelmében Zhu szülei felhasználhatják fiuk spermáját, és béranya segítségével lehet unokájuk. A megtermékenyítési eljárást végző orvosok morális okokra hivatkozva azonban továbbra is visszautasíthatják a procedúra elvégzését.

Rovatok