Index Vakbarát Hírportál

1 millió euróért házaltak Strache ibizai videójával

2019. május 22., szerda 21:01 | aznap frissítve

Újabb részletek kerültek napvilágra arról a bécsi ügyvédről és arról a német magánnyomozóról, akinek jelentős szerepe lehetett Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökének tőrbe csalásában és megbuktatásában. Mint megírtuk, az ügyvéd és a magánnyomozó mozgatta úgy a szálakat, hogy Strache egy ibizai villában rejtett kamerák kereszttüzében beszélgessen egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgával. A politikus pártja támogatásáért cserébe állami megbízásokat ajánlott fel az orosz és lett állampolgárságú nőnek.

A bécsi ügyvédről kiderült, hogy már 2015-ben olyan fotókkal házalt, amelyek kompromittálhatják a bevándorlásellenes és szélsőjobbos ellenzéki párt egyre népszerűbb vezetőjét. A fotókon állítólag az volt látható, hogy Strache pénzt ad át valakinek egy garázsban, emellett az ügyvéd arról is kínált bizonyítékokat, hogy a politikus drogot fogyaszt. 

Az ügyvédet eddig nem nevezték meg, de az oe24.at tudni véli, hogy az iráni születésű Dr. R. M.-ről lehet szó. A német és az angol mellett perzsául is beszélő férfi korábban az osztrák szociáldemokrata párthoz közel álló Gabriel Lansky ügyvédi irodájában dolgozott, és az egykori Miss Austriával, Katia Wagnerrel több kozmetikai szalont is üzemeltet. 

Ez az ügyvéd ismertette össze egy vadászatra alkalmas erdőterület adás-vétele ürügyén Strache bizalmasát, Johann Gudenus FPÖ-s bécsi alpolgármestert egy orosz oligarcha, Igor Makarov állítólagos unokahúgával. Az orosz és lett állampolgárságú nőről azóta sem tudni, hogy kicsoda, mert Igor Makarovnak nincs unokahúga. Egy új hír szerint a gázüzletágban érdekelt Igor Makarov jogi lépéseket akar tenni a nevével való visszaélés miatt. Megjelentek olyan meg nem erősített hírek, hogy a Strachét lépre csaló nő egy orosz színésznő. 

A csalinak használt nőt egy müncheni biztonsági cég és magánnyomozó iroda "szállította" az akcióhoz. A dúsgazdagnak beállított nő a bécsi belvárosban lévő Le Ciel étteremben 2017. március 24-én tartott találkozóra egy Mercedes Maybach luxusautóval érkezett, amelyet sofőr vezetett.  

A müncheni biztonsági tanácsadó cég részéről egy Julian Thaler álnéven bemutatkozó, valójában Julian H. nevű ember vett részt az ügyben. Neki priusza is van, korábban ipari kémkedésért került a rendőrség látókörébe. 

Sascha Wandl,  Julian H. egykori főnöke az oe24.at-nak azt mondta: annak idején ő képezte ki Juliant az ilyen fedett akciók lebonyolítására, és amikor meglátta a videót, tudta, hogy az ő keze van a dologban. Már csak azért is, mert Julian H. is feltűnik az ibizai luxusvillában készült felvételeken.   

Sacha  Wandl szerint  a megbízás feltehetően egy politikustól érkezett, és nagyon sokba került. De pénzben nem volt hiány: Strache csőbe húzására legalább 600 ezer eurót költöttek, de neki semmi köze nem volt a felvételek elkészítéséhez. A videót később egykori beosztottja, Julian H. 1 millió euróért akarta eladni, de ennyit senki nem fizetett érte.

A felvételek valamilyen oknál fogva idén kerültek két német újság, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung birtokába. A két lap vezetése úgy nyilatkozott, hogy ők nem fizettek pénzt az információkért.   

Rovatok