Index Vakbarát Hírportál

Egyéb kategóriába sorolták a nemi erőszakot és a gyilkosságot, lemondott a holland államtitkár

2019. május 22., szerda 17:15 | aznap frissítve

Lemondott Mark Harbers holland migrációs államtitkár, miután kiderült, hogy a menedékkérők által elkövetett bűncselekményekről szóló 2018-as jelentésben csak "egyéb" megjelöléssel látták el a szexuális támadásokat, a gyilkosságokat és a gyilkossági kísérleteket.

Az Igazságügyi és Biztonsági Minisztérium 2018-as jelentése 4600, bevándorlók által elkövetett bűncselekményről számolt be. Ezek közül a legtöbb eset (2030) bolti lopás és zsebtolvajlás (250 eset) volt, ezután következtek a kisebb visszaélések, fenyegetések, a rongálások stb. 

A súlyos  szexuális bűncselekmények, testi sértések, gyilkosságok vagy gyilkossági kísérletek nem szerepeltek külön a statisztikában, ezeket ezer másik esettel együtt a dokumentum összefoglalóan az "egyéb" kategóriába sorolta. A holland statisztikák szerint 2018-ban bevándorlókat 31 esetben gyanúsítottak meg emberöléssel és emberölés kísérletével, 47 alkalommal testi sértéssel, 4 esetben szexuális erőszakkal és 51 alkalommal szexuális kényszerítéssel.

Bírálói azt vetették Harbers szemére, hogy így próbálta meg elterelni a figyelmet a jelentésben foglaltakról. A holland parlament alsóházának a jelentésről folytatott kedd esti vitáján az államtitkár elismerte, hogy noha nem volt szándékos, a jelentés részleteit illetően nem adott megfelelő tájékoztatást a kormány tagjainak. Harbers a vitán bejelentette, felajánlja lemondását Vilmos Sándor holland királynak.

Mark Rutte miniszterelnök és a kormányzó jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt elnöke a vita után azt mondta: tiszteletben tartja Harbers döntését, de sajnálja, hogy "a kabinetnek búcsút kell vennie egy ilyen tehetséges és elkötelezett liberálistól".

Rovatok