Index Vakbarát Hírportál

Fesztiválbérleteket fogadott el, jogerősen elítélték a volt kolozsvári alpolgármestert

2019. május 22., szerda 14:27 | aznap frissítve

A bukaresti legfelsőbb bíróság befolyással üzérkedés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Anna egykori kolozsvári alpolgármestert, írja a Krónika. Az ítélet jogerős. Az RMDSZ ügyvezető alelnöki tisztét is betöltő Horváth Anna az európai bírósághoz fordul. 

Horváth Annát felmentették az adócsalás vádja alól, de helybenhagyták a befolyással üzérkedés miatt kiszabott két éves börtönbüntetést. Ennek végrehajtását 4 évre felfüggesztette a bíróság. Horváth Annának részt kell vennie egy társadalmi visszailleszkedést szolgáló programban: 100 napos közmunkát kell végeznie egy jótékonysági szervezet keresztény egészségügyi központjánál vagy a kincses városi önkormányzat közterület-fenntartó vállalatánál.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 decemberében terjesztette be a vádiratot Horváth Anna ellen, mert

az alpolgármester 60 fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkénteseinek Fodor Zsolt ingatlanfejlesztőtől.

A vád szerint az alpolgármester cserében megsürgette egy építési engedély kiadását a vállalkozónak. 

A nyomozó hatóság a kolozsvári vállalkozó ellen is vádat emelt. A  legfelsőbb bíróság a kolozsvári üzletembert felmentette az adócsalás vádja alól, de helybenhagyta a vállalkozót befolyásvásárlás miatt egy év és hat hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtó ítéletet. Ahogy Horváth Anna, úgy Fodor Zsolt sem tölthet be köztisztséget az ítélet kihirdetésétől számított két éven belül. 

 

Horváth Anna már 2017 márciusában lemondott alpolgármesteri tisztségéről. Ezután lett az RMDSZ ügyvezető alelnöke. A mostani ítélet után megválik  kolozsvári városi tanácsosi posztjától is. 

Az ügy április 3-án tartott utolsó tárgyalásán a védelem arra hivatkozott, hogy az ügyészség olyan titkosszolgálati lehallgatásra alapozta a vádat, amelyet a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) manipulált, és amelyet hibásan fordítottak le románra. Horváth Anna ügyvédje elmondta: az alapfokon eljáró bíró sem állította, hogy egyértelmű bűncselekmény esete áll fenn, hanem csak azt, hogy erre lehet következtetni.

A politikus 2018-ban az első fokú ítélet kihirdetése után azt mondta: " Ez a döntés sajnos minden kétséget kizárva megmutatja, hogy ha a szekusállam helyi potentátjai két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy Kolozsvár magyar alpolgármesterét nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánítják és el fogják távolítani, az őt támogatókat pedig megleckéztetik, akkor ennek mindent alá tudnak rendelni." A politikus akkor arról beszélt, hogy Romániában nem leépülőben van a jogállam, hanem már nincs is, megszűnt létezni. 

Horváth Anna ezzel arra utalt, hogy mielőtt a korrupcióellenes romániai ügyészség (DNA) 2016 októberében nyomozást indított ellene, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nemzetbiztonsági okokra hivatkozva több hónapon át megfigyelte, és egy kávéházi beszélgetésének a hangfelvétele alapján jártak el ellene. A román alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a bíróságok nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek titkosszolgálati megfigyeléseken, lehallgatásokon alapulnak, Horváth Anna esetében azonban ez nem így volt. 

Horváth Anna a mostani ítéletről azt írta: " Ettől a pillanattól kezdve, nem az én tisztem lesz értelmezni, értékelni a velem történteket. Mert jogászként azt tanultam, hogy végleges bírósági ítéletet, érintettként, csak tudomásul vehetünk, végre kell hajtanunk”.

A politikus az indoklás kézbesítése után az Európai Emberjogi Bírósághoz fordulva keresi „igazsága bizonyításának egy utolsó, kései lehetőségét”.

Mi Horváth Anna igazában hiszünk, és támogatjuk őt abban, hogy nemzetközi jogorvoslatért folyamodjon

 - ezt írta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Facebookon. A politikus szerint a döntést el kell fogadni, ellene nincs mit tenni, de az ítéletet mélységesen igazságtalannak és méltánytalannak tartja.  Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.  

Rovatok