Index Vakbarát Hírportál

Narendra Modi szétnyerte magát az indiai parlamenti választásokon

2019. május 24., péntek 16:27

Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nyerte nagy fölénnyel az indiai parlamenti választásokat, a pártnak 303 képviselője lesz az 542 fős törvényhozásban a pénteken közzétett végeredmény szerint, írja az MTI.

Ez volt a BJP történetének eddigi legnagyobb választási győzelme, nagy vereséget mért fő ellenfelére, az Indiai Nemzeti Kongresszusra (INC). A Rahul Gandhi vezette pártnak mindössze 52 képviselői helye lesz a parlament alsóházában a következő öt évben.

A választási eredmények szerint a hét fordulóban tartott maratoni voksolás után az eddigi legtöbb nő kerülhet be a törvényhozásba: az 542 képviselő közül 78 nő, ami rekordnak számít a világ legnagyobb demokráciájában, de még így is alatta marad a világáltagnak, amely szerint csaknem minden negyedik parlamenti képviselő nő.

India volt az egyik első ország, amelynek női miniszterelnöke volt, de több mint öt évtizeddel Indira Gandhi kormányra kerülése után a nők részvétele a politikában továbbra is alacsony. 

Rovatok