Index Vakbarát Hírportál

Exit poll: Az uniópárti miniszterelnök pártja áll az élen az írországi EP-választáson

2019. május 25., szombat 00:12 | aznap frissítve

Leo Varadkar ír miniszterelnök pártja nyerte meg az írországi európai parlamenti választást egy exit poll adatai szerint – közölte az AFP. Az uniópárti, jobbközép Fine Gael kormánypárt főleg a brexit körüli veszélyekre hívta fel a figyelmet az EP-kampányban.

May lemondásáról beszélt, miközben szavazott

„A brit politikát felemészti a Brexit kérdése, és ez még nagyon hosszú ideig így is fog maradni. Most új fázisba lépünk, amely lehetséges, hogy veszélyeket hordoz Írország számára” – nyilatkozta Theresa May lemondására reagálva Varadkar, miközben leadta szavazatát az európai parlamenti választáson.

„Akárhogy is alakuljon, mi megőrizzük a hidegvérünket, és tovább építjük és mélyítjük szövetségeinket Európában” – tette hozzá. Az ír miniszterelnök amiatt aggódik, hogy egy új euroszkeptikus brit kormányfő majd megállapodás nélkül vezetheti ki Nagy-Britanniát az EU-ból.

Meglepetés, hogy a dublini választókerületben egy országosan csak 9 százalékon álló párt végzett az élen: a szavazók 23 százaléka a Zöld Pártra szavazott, akik a klímaváltozás veszélyeire építették a kampányt.

Ezzel bőven előzték a második helyet 14 százalékos eredménnyel megszerző kormánypártot.

A három írországi választókörzetből a másik kettőt a kormánypárt nyerte meg.

Az Irish Examiner cikke szerint a jobbközép kormánypárt a szintén jobbközép Fianna Fáil párttal holtversenyben áll az élen az országos, összesített eredmény szerint:

Az exit poll elkészítéséhez 3000 szavazót kérdeztek meg. Hivatalos eredmények csak az összes uniós választás lezárulása után lesznek, magyar idő szerint vasárnap este 11 órakor.

Rovatok