Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi bíróság utasította az oroszokat az elfogott ukrán tengerészek szabadon engedésére

2019. május 25., szombat 21:57

A Kercsi-szoros közelében lezajlott tengeri incidens során őrizetbe vett, majd később előzetes letartóztatásba helyezett huszonnégy ukrán tengerész azonnali szabadon bocsátására, és a legfoglalt hadihajók visszaadására szólította fel Oroszországot a hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság – írja az MTI.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím partjaitól nem messze 2018. november 25-én az orosz parti őrség tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó és a megállást parancsoló felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, amiket később le is foglalt. Az elfogott legénység tagjai ellen Moszkva tiltott határátlépés miatt indított eljárást.

A Kercsi-szorosban történt incidens miatt Ukrajna április közepén panaszolta be Oroszországot a bíróságon, mert álláspontjuk szerint az oroszok megsértették a nemzetközi jogot. Az orosz fél ugyanakkor végig kategorikusan bojkottálta a pert, mert úgy látta, hogy katonai tevékenységei nem tartoznak a bíróság hatáskörébe, így annak is elég kicsi az esélye, hogy eleget tesznek majd a mostani felszólításnak.

Kijev egyébként egy másik eljárást is kezdeményezett Oroszország ellen, a hágai nemzetközi döntőbírósággal mondtatná ki, hogy Oroszországnak biztosítania kell az akadálytalan hajózást a Krím félsziget környéki vizeken. 

A kercsi incidenssel bővebben ebben a cikkben foglalkoztunk:

Rovatok