Index Vakbarát Hírportál

Trump szükségállapotot hirdetett, hogy fegyvert adhasson el Szaúd-Arábiának

2019. május 26., vasárnap 08:40

Donald Trump amerikai elnök az Iránnak való feszült viszonyra hivatkozva nemzeti szükségállapotot hirdetett, hogy az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben fegyvert adhasson el az Irán legnagyobb regionális vetélytársának számító Szaúd-Arábiának – írja a BBC.

Mike Pompeo külügyminiszter levélben tájékoztatta a kongresszust döntésről, amelyet azzal indokolt, hogy a "rosszindulatú iráni aktivitás" miatt volt szükséges a fegyverek "azonnal eladása", mert Irán nemcsak a Közel-Kelet stabilitására, de az amerikaiak biztonságára is veszélyt jelent.

Az elnök lépését az ellenzék felháborodással fogadta, az ellenzők attól tartanak, hogy Szaúd-Arábia a jemeni háborúban civilek ellen is bevetheti a 8 milliárd dollár (2326 milliárd forint) értékű üzletben hozzá kerülő fegyvereket. Sajtóértesülések szerint Szaúd-Arábia mellett az Egyesült Arab Emírségeknek és Jordániának is jut az amerikai fegyverekből.

A demokraták szerint Trump azért döntött a szükségállapot bevezetése mellett, hogy ezzel megkerülhesse a kongresszust, ahol a fegyverek eladása komoly ellenállásba ütközött volna, mert Szaúd-Arábiát az elmúlt években sok kritika érte az emberi jogi visszaélések miatt, nemcsak a jemeni háború, de a kormánykritikus disszidens újságíró, Dzsamál Hasogdzsi 2018. októberi meggyilkolása miatt is. Ellenzéki politikusok szerint az elnök a hosszú távú nemzetbiztonsági érdekek és az emberi jogok érvényesítése helyett autoriter államoknak tesz szívességet.

Az Egyesült Államok és Irán viszonya azóta mérgesedett el, hogy Trump tavaly májusban felmondta az iráni atomalkut. Azóta folyamatos az üzengetés a két ország között, Trump legutóbb egy hete fenyegette meg Iránt, május elején pedig újabb szankciókat vezetett be ellenük, majd a térségbe küldött egy repülőgép-hordozót.

Rovatok