Index Vakbarát Hírportál

Újra beindult Tripoli ostroma

2019. május 26., vasárnap 07:06

A Halifa Haftár tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) csapatai újabb támadást indítottak a főváros, Tripoli ellen – írja az MTI.

Az ország keleti és déli felét uraló tobruki vezetéshez hű Haftár április 4-én indított katonai műveletet a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, Tripoli elfoglalásáért. A harcok korábban valamelyest alábbhagytak a muszlim böjti hónap, a ramadán alatt, de a jelek szerint újra fokozódik a küzdelem.

Szemtanúk beszámolói szerint heves harcok folytak szombaton a Tripolitól délre található, 2014 óta használaton kívüli nemzetközi repülőtérről a fővárosba vezető útvonalon, de nem volt jele annak, hogy az LNA-nak sikerült volna előre törnie.

Haftár offenzívájának kezdete óta a harcokban 510 ember halt meg és 2467 sebesült meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett adatai szerint, és több mint 75 ezer ember kényszerült elmenekülni az otthonából.

Az ENSZ eddig nem tudott tűzszüneti megállapodást kialkudni a szemben álló felekkel. Halifa Haftar tábornok szerdán Párizsban tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel. A hadúr kijelentette: Nincsenek meg a fegyverszünet feltételei. Hozzátette: a hadműveletük célja a fővárosban a befolyásukat egyre növelő "magánmilíciák és radikális csoportok" elleni harc, amelyek "megfertőzték" a Fájez el-Szarrádzs vezette nemzeti egységkormányt.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Rovatok