Index Vakbarát Hírportál

Vučić szerb elnök: El kell fogadnunk, hogy Koszovó már nem Szerbia része

2019. május 27., hétfő 23:10

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök szerint el Szerbiának el kell fogadnia, hogy Koszovó már nem az ország része, és törekedni kell rá, hogy normális viszony alakuljon ki a vitatott köztársasággal, számolt be a Reuters. Az elnök hétfőn a parlament előtt beszélt Koszovóról, ami azért érdekes, mivel Koszovó függetlensége radikális körökben a mai napig tabutéma. A többségében albánok lakta Koszovó Hivatalosan csak autonóm területnek számít, bár számos ország, köztük Magyarország is elismeri a függetlenségét.  

"El kell ismernünk, hogy legyőztek minket. Elvesztettük a területet – mondta Vučić. – Nem szeretnék többé részt venni a hazudozásban és a megtévesztésben. Kimondom mindenki előtt: nincs szerb fennhatóság Koszovóban, leszámítva a kórházakat és az iskolákat." 

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, közel egy évtizeddel azután, hogy a NATO légicsapások hatására a szerb erők kivonultak a területről. Szerbia és Koszovó először 2013-ban kezdett párbeszédbe az EU támogatásával, azonban azóta szinte semmit nem haladtak a tárgyalások. A két ország viszonya kifejezetten fagyosra fordult 2018-ban, amikor Koszovó 100 százalékos vámot vetett ki minden Szerbiából importált termékre, némileg hátráltatva ezzel a szerb gazdaság növekedését, ugyanis Szerbia évi 500 millió euró értékben exportál Koszovóba.  

"Két lehetőségünk van: vagy megpróbáljuk rendezni a helyzetet, vagy maradunk a fagyos viszonynál" – mondta a szerb elnök, aki elsőnek a védővámok megszüntetését szeretné elérni.

A parlamenti ülést a teljes szerb ellenzék bojkottálta, így tiltakozva Vučić autokratikusnak tartott uralma, a korrupció, és a sajtó korlátozása miatt – amik ellen számos tüntetést is tartottak az elmúlt időben. Gordana Comić ellenzéki politikus szerint az egész nyitás Koszovó fele csak az EU lekenyerezésére szolgál. 

Rovatok