Index Vakbarát Hírportál

Merkel örül, hogy a Néppárt többsége támogatja Weber elnökségét

2019. május 28., kedd 17:53

Örömét fejezte ki Angela Merkel német kancellár kedden Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy az Európai Néppárt (EPP) "nagy többsége" támogatja, hogy Manfred Weber, az EPP parlamenti frakcióvezetője, a párt EP-választási csúcsjelöltje vegye át az Európai Bizottság következő elnöki pozícióját.

A múlt heti európai parlamenti választásokat követően – annak értékelésére – tartott rendkívüli EU-csúcsra érkezve a kancellár hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Merkel örömét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete kedden nyilatkozatban rögzítette, mindenképpen olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és programját az állampolgárokkal.

Weber EB-elnöki kinevezése valószínűleg nem okozna osztatlan örömöt a magyar kormánypárt soraiban. Mint emlékezetes, Weber márciusban egy kérdésre válaszolva az mondta, hogy ha csak a populista Fidesz szavazataival érhetné el ez EP-elnökséget, akkor ilyen körülmények között nem szeretné elfoglalni a hivatalát. Orbán Viktor pedig májusban, az azóta már az ibizai videó miatt megbukott oszták alkancellárral,  Heinz-Christian Strachéval való találkozóját követően alkalmatlan jelöltnek nevezte Webert az EP-elnöki posztra.

(MTI)

Rovatok