Index Vakbarát Hírportál

Újabb két francia dzsihadistát ítéltek halálra Irakban

2019. május 28., kedd 13:46

Kedden újabb két, az Iszlám Államhoz csatlakozott francia állampolgárt ítéltek halálra Irakban, értesült a francia média. Ezzel hatra nőtt azoknak a dzsihadista franciáknak a száma, akiket hamarosan kivégezhetnek.

A francia külügyminiszter az MTI híradása szerint kedden azt mondta, hogy Párizs diplomáciai úton próbálja elérni, hogy ne végezzék ki őket, mert Franciaország ellenzi a halálbüntetést. Azt azonban a francia kormány nem akarja, hogy hazájuknak adják ki az Iszlám Állam egykori harcosait, és folytassák le ellenük a bírósági eljárást. Jean-Yves Le Drian ismét megismételte, hogy Franciaország nem fogadja vissza a dzsihadistákhoz csatlakozott állampolgárait.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, tiszteletben tartja Irak szuverenitását, de ellenzi a halálbüntetést.

A hat halálra ítélt közül hármat Szíriában fogta el az amerikai támogatással harcoló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű csoport még februárban. Irakban több ezer, az elmúlt hónapokban Szíriában elfogott dzsihadistát tartanak fogva, és az ország bíróságain több százukat ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre vagy halálra, bár még egyetlen külföldi állampolgárt se végeztek ki.

A Human Rights Watch és más emberi jogi szervezetek bírálták Irakot a terrorellenes bírósági ítéletek miatt, mert azok a kritikák szerint gyakran csak közvetett bizonyítékokon vagy kínzással kierőszakolt vallomásokon alapulnak. Az Amnesty International áprilisi jelentése szerint Irak még mindig a világ öt legtöbb kivégzést végző országa között van.

Elemzők szerint az is probléma, hogy az iraki börtönökben gyakori a rabok radikalizálódása, ahogy az Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam első embere esetében is történt.

Rovatok