Index Vakbarát Hírportál

Letöltendő börtön járt az auschwitzi birkagyilkosság és meztelenkedés miatt

2019. május 29., szerda 00:41

"Erőszakkal nem lehet az erőszak ellen tiltakozni" – mondta a bíró Lengyelországban, amikor letöltendő börtönre ítélte egy 2017-ben elkövetett rituális állatáldozat és háborúellenes meztelenkedés két fehérorosz szervezőjét.

Az MTI híre szerint a krakkói körzeti bíróság egy év szabadságvesztésre ítélte Adam Bjaljackit (aki egy ismert fehérorosz polgárjogi aktivista, Alesz Bjaljacki fia), amiért halálra szurkált egy birkát, illetve nyolc hónap börtönt szabott ki egy másik belorusz férfira, Adam Valadzkóra. A performansz többi résztvevőjét pénzbírsággal sújtották.

A hat lengyelből, négy fehéroroszból és egy németből álló csoport tagjai, állításuk szerint háborúellenes céllal, 15 késszúrással leöltek egy birkát, majd anyaszült meztelenre vetkőzve az auschwitzi koncentrációs tábor "Arbeit macht frei" feliratú kapujához láncolták magukat, ahol aztán azt hajtogatták, hogy minden embert szeretnek, szeretik a bolygót és nincsenek ellenségeik.

A különös demonstráció résztvevői állításuk szerint a kelet-ukrajnai és a szíriai háború ellen akartak tiltakozni az akcióval, a krakkói bíróság azonban úgy találta, hogy valójában állatkínzást követtek el, továbbá meggyalázták az egykori auschwitzi lágerben meggyilkolt 1,1 millió ember emlékét. Bozena Holecka bírónő hangsúlyozta: egyetlen élőlény életét sem lehet ilyen brutális módon elvenni.

A május 21-én hozott jogerős ítélet kedden vált ismertté Lengyelországban.

Rovatok