Index Vakbarát Hírportál

Az egyik külképviselet EP-szavazatait figyelmen kívül kell hagyni

2019. május 29., szerda 14:57

A Rijádból érkezett, EP-választáson leadott szavazatokat tartalmazó külképviseleti urna nem volt megfelelően lezárva, állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. 

A testület tagjai az ülésén megtekintették a külképviseletekről visszaérkezett urnákat és urnazáró címkéket, hogy meggyőződhessenek arról, hogy azok sértetlenek. Ekkor derült ki, hogy a Szaúd-Arábiából, Rijádból érkezett urnán az urnazáró szalag nem volt kellően szoros, ezért az abban lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor. Egyébként Hét választópolgár kérte, hogy Rijádban szavazhasson.

A többi urna esetében nincs törvényi akadálya annak, hogy az azokban lévő szavazatokat összeszámlálják. Az NVI munkatársai így a megtekintés után elkezdték felbontani az urnákat: először ellenőrzik, hogy ezekben valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezután egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat. 

Az EP-választást május 26-án rendezték Magyarországon rekordrészvétellel: a szavazásra jogosultak 43.37%-a szavazott. A választáson a Fidesz 13, a DK 4, a Momentum 2, a Jobbik és a MSZP 1-1 mandátumot szerzett. 

(MTI, Index)

Rovatok