Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélhetik azokat, akik elevenen elégették a zaklatást jelentő lányt

2019. május 29., szerda 14:47 | aznap frissítve

16 ember emeltek vádat Bangladesben az élve elégetett 19 éves lány ügyében, a rendőrök az összes elkövetőre halálbüntetést kértek. - írta szerdán a BBC.

Nuszrat Dzsahan Rafí egy, Feni városában található iszlám szellemiségű iskola (medresze) tanulójaként panaszolta be szexuális zaklatás miatt iskolaigazgatóját, aki az irodájában kezdte el őt fogdosni. A lánynak még sikerült időben elmenekülnie, és a bangladesi szokásoktól eltérően nem hagyta annyiban a dolgot, családja támogatásával még aznap a rendőrséghez fordult. A rendőrség kelletlenül bár, de őrizetbe vette az igazgatót, de a helyi politikai elittel kapcsolatot ápoló pedagógus mellett azonnal tüntetések szerveződtek, melyek Szirádzs Ud Dúla szabadon engedését követelték.

Azonban a lány kitartott állításai mellett, mire az igazgató a börtönből elrendelte a meggyilkolását, amelynek a tervek szerint öngyilkosságnak kellett volna látszódnia. Az ügyben nyomozó rendőrök megdöbbentek, milyen tervszerűen zajlott az egész, „minden egy részletekig kidolgozott haditerv szerint zajlott“.

Az április 6-i záróvizsgájára az iskolába érkező lányt az egyik iskolatársnője azzal az ürüggyel csalta fel az épület tetejére, hogy egyik barátját megverték. Amikor a lány felért, négy-öt burkába öltözött társa körbefogta, és azt követelte tőle, hogy vonja vissza feljelentését, majd amikor ezt megtagadta,

kerozinnal öntötték le, majd felgyújtották.

Számításukba csak ott csúszott hiba, hogy a testfelületének 80 százalékán égési sérüléseket szenvedő Nuszrat Dzsahan Rafí még elég hosszú ideig életben és eszméleténél maradt ahhoz, hogy vallomást tudjon tenni, és csak április 10-én halt meg. A nyomozás során az igazgató beismerte azt, hogy ő rendelte el a lány meggyilkolását, és fény derült két, a kormányzó Avami Liga párthoz tartozó politikus érintettségére is. A 16-ból 12 vádlott már beismerő vallomást tett,

a nyomozók az összes feltételezett tettesre halálbüntetést kértek.

A brutális gyilkosság a 170 milliós, 90 százalékában muszlimok által lakott Bangladesben nagyszabású tiltakozó mozgalmat váltott ki, és – a pár évvel ezelőtti aljas indiai gyilkossághoz hasonlóan - ráirányította a figyelmet arra a tényre, hogy a nők a mai napig rendkívül ki vannak szolgáltatva a szexuális zaklatásnak, és ezen megalázó élményeikért csak nagyon nehezen csikarhatnak ki erkölcsi vagy jogi elégtételt.

Rovatok