Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában betiltották a Hells Angelst

2019. május 29., szerda 15:28

Hollandiában azonnali hatállyal betiltották Hells Angels motorosklubot.

Az utrechti törvényszék szerdai ítélete arra hivatkozik, hogy „az intézkedés szükséges a közrend védelme érdekében“, ugyanis a banda több tagját is elítélték korábban erőszakos, illetve kábítószerrel és fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmények, köztük gyilkosságok, lövöldözések miatt.

Az erőszak gyakran olyan fokú és akkora társadalmi nyugtalanságot okoz, hogy már a közrend megsértésének minősül.

A védelem azzal az érvvel próbálkozott, miszerint a klubot nem lehet teljes egészében betiltani, ugyanis a tizenhat hollandiai szervezetnek nincsen központi vezetése.

Ez az első alkalom, hogy egy országban betiltják a vád megfogalmazása szerint "az erőszak kultúráját" képviselő Hells Angels működését. Hollandiában egyébként 2009-ben már megpróbálták törvényen kívül helyezni a Hells Angels helyi szervezeteit, de a legfelsőbb bíróság akkor megtorpedózta a kísérletet. Mostanában azonban sorozatban minősítik bűnszövetkezetnek a motorosbandákat a bíróságok, legutóbb a Bandidost és a Satudarah-t tiltották be.

A világ több mint ötven országában jelen lévő és sok ezer tagot számláló Hells Angels gyökerei a negyvenes évek végi Egyesült Államokba nyúlnak vissza, szélesebb ismertségre csak a hatvanas években tett szert, amikor tagjai együtt lógtak az akkor szárba szökkenő ellenkultúra több ismert tagjával a Beatlestől a rolling Stones-on át a Ken Kesey-ig vagy Allen Ginsberg ig – Hunter S. Thompson, a gonzó-újságírás pápája pedig róluk írta első komoly riportkönyvét. Azonban a hatvanas évek végétől a hippimozgalom egyre jobban elidegenedett a drogok mellet az erőszakot is igenlő szervezettől. A banda üzelmeiről az Indexnek egyébként az az ügynök mesélt pár éve, aki a bűnüldözés történetében elsőként jutott be a Hells Angels belső köreibe.

(MTI)

Rovatok