Index Vakbarát Hírportál

Megmenekültek a lemészárlásra ítélt szabadon élő lengyel marhák

2019. május 29., szerda 22:49

Az utolsó pillanatban menekült meg egy szabadon élő lengyel marhacsorda, amit nemrég egészségre veszélyesnek minősített és halálra ítélt a lengyelek vezető állatorvosa – írja a Reuters.

A Deszczno közelében található Zakole Santockie természetvédelmi területen már évek óta vándorolt háborítatlanul a 180 fős szarvasmarhacsorda, amit a tulajdonosaik az indiai szent tehenekhez hasonlítottak. Éppen emiatt elég nagy felháborodást váltott ki, mikor májusban a lengyelek vezető állatorvosa egészségre károsnak nyilvánította őket, és elrendelte a lemészárlásukat.

Az állatjogi aktivisták kiemelték, hogy az állatok megölése elfogadhatatlan, mert ennél sokkal humánusabb megoldások is vannak. Szerdán aztán végül a lengyel kormány fejet hajtott a felháborodásnak, Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a deszcznói marhákat nem ölik meg, helyette egy elkülönített, állami fenntartású farmra kerülnek majd.

Az üggyel kapcsolatban egyébként még Andrzej Duda elnök is megszólalt, Twitteren azt írta, hogy reméli, jó vége lesz a dolognak. Azt is kijelentette, hogy annak ellenére, hogy az EU-s szabályok alapján meg kéne ölni az állatokat, biztos benne, hogy találnak más megoldást az ügy rendezésére.

Rovatok