Index Vakbarát Hírportál

Törvénnyel tiltják a favágást a szlovák nemzeti parkokban

2019. május 30., csütörtök 18:01

Jogszabály fogja tiltani a fakivágást a nemzeti parkokban, írja a bumm.sk. A szlovák kormány ugyanis elfogadta a természetvédelmi törvény módosítását, ami 400 ezer hektárnyi értékes terület hatékony védelmét biztosítja. A nemzeti parkokban tilos lesz a fakitermelés és minden egyéb beavatkozás a természetbe az Állami Természetvédelmi Hivatal előzetes hozzájárulása nélkül. 

A természetvédelmi törvény megtiltja a nemzeti parkokban és az értékes területeken a nagykiterjedésű fakitermelést. Az új jogszabály egyben konkrét hatáskörrel ruházza fel az állami természetvédőket, főleg az értékes területeken tervezett beavatkozások megakadályozása terén. Ugyanis minden lépést jóvá kell majd hagyniuk, amely veszélyeztetheti a természetet a nemzeti parkokban. Szigorodnak az építkezések feltételei is. 

Jelenleg a szlovák természetvédők csaknem kizárólag a legmagasabb, 5-ös védettséget élvező területeken képesek megakadályozni a fakitermelést. Ezek aránya pedig a legkisebb a nemzeti parkokban. A módosításnak köszönhetően ez a jogkör több mint 400 ezer hektárnyi értékes területre terjed ki, amely Szlovákia területének közel 10% -át jelenti.

Mindeközben nálunk:

Rovatok