Index Vakbarát Hírportál

47 orosz repteret neveztek át, Viszockij is névadó lett

2019. május 31., péntek 14:07

Helyi népszavazással döntöttek a repterek új neveiről, Vlagyimir Putyin jóváhagyta az új elnevezéseket.

Jóváhagyta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy Oroszország 47 repülőterét nevezzék el híres személyekről. A  rendelet pénteken jelent meg és azonnal hatályossá is vált.

Az elnevezésekről 2018-ban országos szavazással döntöttek, csaknem ötmillió ember bevonásával. Öt repülőtér esetében az év legvégén második fordulót kellett tartani.

A voksolás eredményeképpen

Viszockij is reptér lett

Krasznodar repülőtere II. (Nagy) Katalin cárnő, Magadáné a legendás szovjet színész és énekes, Vlagyimir Viszockij, Sztavropolé Alekszandr Szuvorov hadvezér  után lesz elkeresztelve - írja összefoglalójában az MTI.

Csehovnak csak Juzsno-Szuhalinszk jutott

Juzsno-Szahalinszk Anton Csehov író, Murmanszké pedig az utolsó uralkodó, II. Miklós nevét kaphatta meg repteréhez. Voronyezsben a  gépek utasait I. Péter cár, Kalugában Konsztanytin Ciolkovszkij, az orosz és szovjet rakétatudomány és űrkutatás úttörője, Asztrahanyban Borisz Kusztogyijev festő, Volgográdban a mindkét lába elvesztése után is harcoló második világháborús vadászpilóta, Alekszej Marszenyjev nevét viselő repülőtereken fogadják ezentúl.

És akik nem jöhettek

A voksolás első szakaszában, amikor a részvevők "alulról" kezdeményezhették a névadást, a szervezők kirostáltak néhány jó eséllyel elindított személyt. Köztük olyan népszerű zenészeket, mint Omszk esetében Jegor Letovot, a Grazsdanszkaja Oborona post punk/pszichedelikus rockegyüttes 2008-ban elhunyt alapítóját, valamint Vlagyivosztokéban Ilja Lagutyenkót, a Mumij Troll zenekar, Szentpéterváréban pedig Szergej Snurovot, a Leningrad frontemberét.

Rovatok