Index Vakbarát Hírportál

Nemi erőszakból lett terhesség sem szakítható meg Louisianában

2019. május 31., péntek 06:04

Az abortuszt a terhesség hatodik hetétől megtiltó törvényt írt alá Louisiana állam demokrata kormányzója – írta az MTI. John Bel Edwards ezzel csatlakozott az Egyesült Államok több más közép-nyugati és déli államának konzervatív vezetőjéhez.

John Bel Edwards a demokrata párti kormányzók közül elsőként iktatott be az abortuszt tiltó törvényt, ezzel Louisiana lett – Mississippi, Kentucky, Ohio és Georgia után – az Egyesült Államok ötödik olyan állama, amely a magzat első szívdobbanásától tiltja a művi terhességmegszakítást. Alabama ennél is messzebb ment, törvényen kívül helyezve gyakorlatilag minden abortuszt. Mindegyik jogszabályt idén fogadták el.

A louisianai törvény nem tesz kivételt sem a nemi erőszakból, sem a vérfertőző kapcsolatból fogant terhességgel,

viszont egyelőre nem korlátozza az államban működő három abortuszklinika tevékenységét.

A törvény csakis akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van, ha fennáll a veszélye annak, hogy visszafordíthatatlanul lebénul vagy ha nagy a valószínűsége annak, hogy a babát nem lehet élve világra hozni.

A törvényt megszegő orvos akár kétévi szabadságvesztéssel és praktizálási engedélyének bevonásával is sújtható.

Még várni kell

A törvény azonban egyelőre nem lép hatályba, azzal megvárják, hogy a szomszédos Mississippi államban hozott, de egy bíró által felfüggesztett hasonló intézkedést jóváhagyja-e az a szövetségi fellebbviteli bíróság, amelynek hatásköre Louisianára is kiterjed.

Bár Louisiana kormányzója demokrata, az állam képviselőházának többsége republikánus. A tervezetet ugyanakkor sok demokrata párti képviselő is megszavazta, és – a párt országos vezetőitől eltérően – a demokrata kormányzó kezdettől támogatta.

A törvényt civil szervezetek várhatóan megtámadják bíróságon. Amerikai sajtóinformációk szerint azonban az abortuszt ellenzők valószínűleg éppen erre várnak. Ezzel ugyanis az ügy az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülhet, és a Donald Trump elnök által kinevezett két új bíróval konzervatív többségűvé vált testület törvényen kívül helyezheti az 1973-ban született, úgynevezett Roe/Wade-döntést, amely a nők abortuszhoz való jogát biztosította az Egyesült Államokban.

Rovatok