Index Vakbarát Hírportál

Összeférhetetlenséggel vádolják a cseh miniszterelnököt

2019. május 31., péntek 17:36

Összeférhetetlenséget állapított meg Andrej Babis cseh miniszterelnök politikai és gazdasági tevékenysége között az Európai Bizottság, írja az MTI egy cseh lapra hivatkozva. Az ellenőrzés során készített jelentésben a lap szerint az áll, hogy a cseheknek vissza kell fizetnie azokat a támogatásokat, melyeket 2018 februárja után kapott Babis volt cége, az Agrofert holding.  Ez az összeg állítólag több tízmillió euró lehet.

"Andrej Babis továbbra is nyereségre tesz szert az Agrofert tevékenységéből. Az, hogy vagyoni alapba helyezte holdingját, nem elégséges intézkedés" - nyilatkozta a hírportálnak egy névtelen forrás. A cseh miniszterelnök ellenben azt állítja, hogy 2017 eleje óta semmiféle befolyással nincs volt cége tevékenységére, mióta egy különleges vagyoni alapba helyezte az Agrofertet.

Babis továbbá kijelentette, hogy sem a cseh, sem az európai törvényeket és előírásokat nem szegte meg. "Csehországnak semmiféle támogatásokat nem kell visszafizetnie" - szögezte le, és később a parlamentben felszólalva politikai hisztériának minősítette a vádat. Azt mondta, a jelentésben egyoldalú jogi érvelés van, amellyel a cseh hatóságok nem értenek egyet. Felszólalása után sietve elhagyta képviselőházat, és nem volt hajlandó meghallgatni az ellenzéki politikusokat. A cseh pénzügyminisztérium már jelezte, csak azután kíván reagálni, hogy megkapja a dokumentum cseh változatát, eddig ugyanis csak angolul kapták kézhez.

A német ZDF televízió nemrég azt állította egy elemzésben, hogy Babis bevételei megduplázódtak, miután kormánytag lett: míg 2014-ben 42 millió eurót, 2017-ben már 82 millió eurót keresett. Babis komolytalannak minősítette a ZDF állításait. 

Jan Hamácek belügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint a jelentésnek nem lesz hatása a kormány és a koalíció működésére. Ha kiderül, hogy az Agrofert jogtalanul jutott támogatásokhoz, akkor a pénzt mindenképpen vissza kell majd fizetnie, nyilatkozta Hamácek.

Az ellenzéki pártok követelik a jelentés nyilvánosságra hozatalát, és rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik.

Az Agrofert holding Csehország egyik legnagyobb agráripari, élelmiszeripari és vegyipari cége, több mint 33 ezer embernek ad munkát. 

Rovatok