Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadítása közben halt meg az iszlamisták legrégebbi túsza a Fülöp-szigeteken

2019. május 31., péntek 11:04

Tűzharcban halt meg az a holland túsz, akit hét éve tartott fogságban a Fülöp-szigeteki iszlamista Abu Szajjaf terrorista szervezet.

A holland ornitológus akkor vesztette életét, amikor a hadsereg megtámadta az iszlamista csoportot. A hadsereg szerint a férfi a támadást kihasználva szökni próbált, az Abu Szajjaf őrei ekkor lőtték le – írta a Deutsche Welle. A hadsereg akciója során a terroristák vezetőjének szintén fegyveresként számon tartott második felesége is meghalt.

Ewold Horn 2012-ben egy madármegfigyelő túrán vett részt Tawi-Tawi szigetén. Akkor vele együtt fogságba esett egy svájci turista is, ő azonban 2014-ben megszökött, amikor a mostanihoz hasonló akció keretében a hadsereg megtámadta a terrorista csoportot. Lorenzo Vinciguerrát is meglőtték őrei a szökéskor, ám sérülései nem voltak halálosak. Horn akkor annyira le volt gyengülve, hogy nem tudta megkísérelni a szökést. A hadsereg támadását visszaverő fegyveresek ezután vele együtt Jolo szigetére húzódtak vissza, a 90 százalékban katolikus, 80 milliós szigetország déli részén.

Rovatok