Index Vakbarát Hírportál

Két robbanás volt Dzerzsinszkben, a világ egyik legszennyezettebb városában

2019. június 1., szombat 12:22

Az egykori kommunista politikai rendőrség vezetőjének nevét viselő város tele van szaroinnal, arzénnal, higannyal. Nem egy jó hely, most éppen egy TNT-üzemben történt két robbanás.

Az orosz Russia Today megerősítette, hogy több robbanás történt Dzerzsinszkben. Állítólag az 1953-ban alapított Krisztall nevű trotilüzemben történt a robbanás, és az első hírek négy sebesültről számolnak be, később már jóval több, 16, majd 25 sérültről, illetve bizonyos híradások eltűnt személyekről is beszámoltak. A trotil, vagy ismertebb nevén a TNT ( trinitrotoluol) veszélyes anyag,  ismert kémiai robbanószer.

Az orosz város méltán nevezhető a világ egyik legpocsékabb helyének. Ma körülbelül 260 ezren élnek a vegyi üzemeiről híres városban, ahol korábban sokféle vegyifegyvert gyártottak, de a kifejezetten brutális anyagokat (arzént, szarint, higanyt és társaikat) nem megfelelően tárolták.

Az Origo.hu cikke szerint a városi környezetvédelmi hivatal adatai szerint 1930-1998 között közel 300 ezer tonna vegyi hulladékot tároltak itt szabálytalanul, ezekből közel 190-féle vegyszert bocsátottak a felszín alatti vizekbe, aminek következtében a mérgező dioxin- és a fenoltartalom 17 milliószorosa az egészségügyi határértéknek. A várható élettartam a férfiaknál 42, a nőknél 47 év. 

#Update: Just in - At least two people injured when glass shrapnel hit them after the explosion, when windows were been broken into pieces near the factory who produced the explosive material know as TNT exploded in the Russian city of #Dzerzhinsk. #Russia pic.twitter.com/k6gEyWT5B1

— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) 2019. június 1.

A korábban Rasztyapino néven alapított 400 éves városka akkor kezdett el felívelni, amikor tucatnyi vegyi üzemet telepítettek a területére. A kommunista időben nagy kultusza volt Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkijnek. A lengyel származású (kisiskolásként orosz nyelvből meg is buktatták) forradalmár a bolsevikok ökle volt, a Cseka, majd a GPU elnevezésű politikai rendőrségeket vezette.

Egy időben több települést is elneveztek róla, szobrokat állítottak neki és nevének kezdőbetűiből még egy fényképezőmárkát (FED) is elneveztek, igaz ma már erről a rövidítésről az amerikai jegybank jut az eszünkbe. Rasztyapino is felvette a kommunista nevét, és érdekes módon meg is tartotta. Igaz, az 1991-ben érkezett fordulat, amikor például Dzerzsinszkij szobrát is eltávolították, van egyfajta reneszánsza, Moszkva is visszahelyezte az emlékművet.

Az esetről a Gondola közölt részletesebb írást.

Több nagy robbanás történt egy oroszországi trotilgyárban, többen megsérültek

Dzerzsinszk, 2019. június 1., szombat (MTI/TASZSZ) - Több nagy erejű robbanás történt szombaton egy trotilt gyártó üzemben az oroszországi Dzerzsinszk városában, 27 ember megsérült - közölték orosz hírügynökségek.

Állítólag az üzemben három robbanás történt, és utána tűz ütött ki, mintegy száz négyzetméter lángolt. A gyárépületekben károk keletkeztek, de a környékbeli lakóházakban nem. A lakókat nem menekítették ki, mert a tűz nem veszélyeztette őket. A helyszíni felvételeken látszik, hogy sűrű füst gomolyog az üzem felett. A robbanások következményeinek felszámolásában 350 ember és mintegy negyven munkagép vesz részt.

A Interfax hírügynökség értesülései szerint feltehetően a technológiai eljárás során elkövetett hibák okozhatták a detonációkat. Dzerzsinszk Oroszország középső részén, a Nyizsegorodi területen fekszik a Volga partján, Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre. A város ma is a világ legszennyezettebb városainak egyike, bár a vegyifegyvergyártást már fél évszázada abbahagyták, de a város tele van vegyi üzemekkel, műtrágyát és mindenféle vegyszert állítanak itt elő. 

Rovatok