Index Vakbarát Hírportál

Meghalt AZ amerikai gengszter, Frank Lucas

2019. június 1., szombat 16:31

Elhunyt Frank Lucas, harlemi heroinbáró, aki a 2007-es Amerikai gengszter című mozifilm főszereplőjét ihlette.

A BBC cikke szerint Lucas 1930-ban az Egyesült Államokban, Észak-Karolinában született, de mint akkoriban oly sok afroamerikai, ő is északra költözött a rasszista déli jogrendszer miatt.

A 60-as és 70-es években ő lett a New York-i drogkereskedelem egyik legmeghatározóbb alakja. Ez a karrierív 1975 után kicsit megbicsaklott, mikor húsz év börtönre ítélték, de végül úgy alakult, hogy mindössze öt év után szabadult, mert új bizonyítékok kerültek elő a büntetőügyében.

A heroinbizniszből meggazdagodott Frank Lucas hatalmas gazdagságban élte le életét, 1975-ös letartóztatásakor a New Jersey-i otthonában 170 millió forintnak megfelelő összeget, 584 ezer dollár készpénzt foglaltak le.

A film nem volt túl hiteles

Sterling Johnson bíró a film után azt nyilatkozta, hogy annak tartalma „1 százalék valóság, 99 százalék Hollywood”. A bíró szerint Lucas egy ördögi, erőszakos alak volt, azaz minden olyasmi, ami az életéről szóló filmben a néző szimpátiáját elnyerő Denzel Washington egyáltalán nem. Korábbi kábítószer-ellenes amerikai szövetségi ügynökök, Jack Toal, Gregory Korniloff és Louis Diaz pert indítottak a filmet készítő Universal stúdió ellen, amiatt, hogy a film méltatlanul mutatta be az amerikai ügynököket. A pert nem nyerték meg.

Családja tájékoztatása szerint Lucas csütörtökön természetes halált New Jersey-i otthonában.

Rovatok