Index Vakbarát Hírportál

Megrázó történetek a koreai áldozatokról

2019. június 1., szombat 09:49

A 64 éves nyugdíjas asszony élete legboldogabb periódusát élte, férjével egy élet munkája révén tudott új házat venni, ráadásul életében először tengerentúli utazásra indulhatott. A 28 éves fiú a nővérével fizetett be az útra, a 21 éves egyetemista lány pedig az utolsó pillanatba csatlakozott népes családjához, mert az egyik családtag lemondta a részvételt. Nincsenek a túlélők között.

A dél-koreai sajtó természetesen folyamatosan vezető hírekben tudósít a dunai hajókatasztrófáról. Az egyik itt olvasható írás három emberi sorsot is bemutat.

Akinek az öccse veszett oda

Jung Mo, a 32 éves professzornő egyetemen tanít kalligráfiát, szeret utazni, érdeklik a nyelvek, a nemzetek közötti kommunikáció. Az európai körutazásra a 28 éves öccsével utazott. Amikor a katasztrófa bekövetkezett egy vele azonos korú hölgynek és az édesanyjának tudott segíteni, az öccsének nem. Jung Mo, illetve a megsegített anya - lánya túlélők lettek, de az öccse még nem került elő. 

A nagy ünneplés

A 64 éves Chung-Mo rendkívül boldog volt, az élete fordulópontra jutott. Évtizedek munkája révén idén februárban költözhetett új házba a mozgásban korlátozott férjével, a 77 éves Kim Ki-hyunnal. Alighogy elkészült a ház, Chung-Mo egy középiskolás barátnőjével ebédelt, aki kelet-európai körutazásra invitálta.

Férje sokat utazott korábban, örült az utazás ötletének, ő beszélte rá feleségét, hogy induljon. Amikor a társaság Budapestre érkezett a körutazáson, Chung-Mo még írt egy rövid, informatív üzenetet a férjének, jelezte, hogy "megérkeztünk Magyarországra". Chung-Mo nincs a hét megmentett utazó között.

Férje emlékezett

A dél-koreai lapnak emlékező férje elmondta, hogy a házaspár mindig mindent együtt csinált, ez volt az első hosszabb, külön töltött idő. Amikor értesítették a balesetről, Kim elmesélése szerint csak egy óra múlva kezdett el igazán hasogatni az érzés, hogy milyen borzalmas lehetett megfulladni a hideg vízbe, vagy milyen fatális balszerencse, hogy az elmúlt hetek esőzése miatt ilyen veszélyesen nagy volt a vízszint és erős a  víz sodrása.

Az asszony fia és testvére azonnal Budapestre indult, a mozgásában korlátozott Kim nem tudott jönni, ahogy a riporternek könnyek között mondta: "még ott sem tudok lenni"

Az egyetemista

A 21 éves Kimmo a Pusan Egyetemen nyelvszakán tanult, nagyon szerette az idegen nyelveket, édesanyjával, két nagynénjével és a nagymamájával utazott.

Kim egyáltalán nem tervezte az utazást, de az utolsó percekben a családi társaság egyik tagja személyes okok miatt kénytelen volt visszamondani a részvétel, ekkor beszélték rá családtagjai a fiatal lányt a nagy utazásra.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a társaságból senki nem élte túl a balesetet.

Rovatok