Index Vakbarát Hírportál

8 millió dollárt csalt ki gazdag befektetőktől egy férfi, aki a szaúdi trónörökösnek adta ki magát

2019. június 1., szombat 23:42 | négy éve frissítve

Ismerik azt a csalást, amikor egy nigériai herceg levélben értesíti az embert, hogy óriási vagyonra tehet szert, cserébe csak annyit kell tennie, hogy elutal valamennyi pénzt egy bankszámlára, hogy annak segítségével a herceg kijuthasson az országból, ahol épp bujkál? A nigériai trónörökös utána majd hálából mesés jutalomban részesíti az adakozót.

Nagyjából ennek az évtizedek óta terjedő csalásnak fejlesztette ki egy egészen modern, közösségi médiához igazított változatát egy Miamiban élő férfi, Khalid al-Szaúd, a szaúdi trónörökös.

Az olajban gazdag közel-keleti monarchia hercege imádta a Rolex óráit, a méregdrága Cartier-ékszereket, és egyik kedvenc időtöltése volt, hogy beöltözteti a csivaváját miniatűr dizájner ruhákba. Ezeket onnan lehet tudni Khalid al-Szaúdról, hogy minden ilyesmiről felvágós posztokat rakott ki az Instagramjára.

Természetesen Khalid al-Szaúd nem létezik, ez csak egy csaló álneve.

A szaúdi herceg profilja mögött Anthony Gignac állt, egy idén 48 éves kolumbiai férfi, aki elképesztő összegeket lopott össze ezzel az egyszerű trükkel, 8 millió dollárt, azaz nagyjából 2,32 milliárd forintnak megfelelő összeget csalt ki befektetőktől.

A csalót 18 éves börtönbüntetésre ítélték pénteken, írja a New york Times.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pasta my favorite

Foxy (@princedubai_07) által megosztott bejegyzés,

Az érdekes a történetben, hogy Gignacnak semmilyen célja nem volt a pénzzel, csak arra használta, hogy megfeleljen azoknak az elvárásoknak, amiknek a kitalált identitása miatt meg is kellett felelnie: rengeteg luxuscikket vásárolt, és bohém, költekező életmódot folytatott, és persze soha nem dolgozott.

A nyomozás kiderítette, hogy az árvaként felnőtt férfi 1987-ben használta először a szaúdi trónörökös álnevét, és az elmúlt három évtizedben már elég rendszeresen, gyakorlatilag az erről való hazudozás lett a főállása, több alkalmazottja is volt egy idő után.

A csalás ráadásul nemzetközivé vált, a világ minden pontján sikerült elérnie és becsapnia üzletembereket, akiknek a pénzükért cserébe jó haszonnal megtérülő beruházásokat ígért.

A vádemelés után a bíróságon márciusban Gignac elismerte bűnösségét, és az egész felelősséget vállalta a csalássorozatért. Azt állította, hogy mindenért ő a felelős, nem az alkalmazottai. Gignac vállalkozásának egyik középvezetője a vádemelés után öngyilkosságot követett el, de előtte arról nyilatkozott a sajtónak, hogy a férfi őt is megtévesztette.

Az átvert üzletemberek hiszékenysée azért is nagyon meglepő, mert a Los Angeles Times már 1991-ben lebuktatta a férfit, "A megtévesztés hercege" gúnynévvel írtak róla, miután a szaúdi királyi család nevében bérel limuzint és luxushotelt, majd – miután összehozott egy tízezer dolláros számlát  fizetés nélkül lelépett a helyszínről.

De ő ezután is folytatni tudta a csalást, ugyanazzal az álnévvel.

Michiganben 2006-ban vallotta magát bűnösnek, miután diplomataként járt el egy banki csalásban. Ezzel egy időben 28 ezer dollárt költött több dizájner ruhaboltban. Ekkor is a szaúdi királyi családra hivatkozott, és végül egyetlen centet sem fizetett ki. Ekkor  az ügyvédje arra építette a védekezést, hogy a gyerekkori traumái és a korábbi hajléktalansága miatt lett megrögzött hazudozó a férfi.

Gignacot elítélték, 2017 februárjában szűnt meg a büntetése teljesen, de akkor már feltételesen szabadlábon volt. Utólag kiderült, hogy mire teljesen megszűnt a felügyelete, már rég elkezdte újból kiépíteni a kamu szaúdi indentitását, diplomata rendszámtáblákat vásárolt, igazolványokat hamisított magának és más, alkalmazásában álló embereknek.

Mire véglegesen szabadlábra helyezték, már kamu szaúdi diplomata autóflottája és testőrsége is volt.

Ekkor lendült bele az Instagramozásba, a földrajzra némiképp fittyet hányva princedubai_07 néven.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Chanel NYC

Foxy (@princedubai_07) által megosztott bejegyzés,

Anthony Gignac 66 éves lesz 2037-ben, amikor kiengedik a börtönből. Vaószínűleg ezek után senki nem fog meglepődni, ha a szabadlábra helyezésével egy időben megjelenik egy régóta nem látott szaúdi trónörökös is.

Rovatok